Hyppää sisältöön

Tutkimuksen yllätystulos: Ankka osaa tehdä johtopäätöksiä

Vastakuoriutunut poikanen painaa mieleensä yhteyksiä, joiden perusteella se tekee myöhempiä päätöksiä, osoittaa tuore brittitutkimus.

Ankanpojat osallistuivat kokeiseen elämänsä ensi tunteina. Kuva: Antone Martinho

Ankalla on abstraktin päättelyn taito, joka on luultu olevan luonnostaan vain ihmisillä ja opetettuna joillakin muilla älykkäinä pidetyillä eläimillä.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat Antone Martinho III ja Alex Kacelnik tulivat siihen tulokseen, että kesyankan poikaset pystyvät erottamaan asioiden saman- ja erinkaltaisuuden. Poikaset tajuavat asioiden keskinäisiä suhteita, muistavat tajuamansa ja osaavat soveltaa sitä, tutkijat totesivat.

Tähän saakka tällainen taito on kyetty ihmisen lisäksi osoittamaan vain muutamilla eläinlajeilla uutterasti kouluttamalla.

Tutkijat kehittivät testin varhaisesta sosiaalisesta oppimisesta, jota kutsutaan leimautumiseksi: poikanen päättelee, että ensimmäinen liikkuva asia, jonka se näkee munasta putkahdettuaan, on todennäköisesti emo tai muu ruokkija. Sitä siis kannattaa seurata vastakin.

Poikaset ymmärtävät värejä ja muotoja

Vastakuoriutuneiden ankanpoikien ympärillä liikuteltiin esineitä, jotka olivat väriltään tai muodoltaan joko saman- tai erinlaisia. Kun poikasille myöhemmin näytettiin muita esinepareja, kolme neljästä seurasi muoto- ja väriyhdistelmää, jollaiseen oli leimautunut. 

Luonnossa taito auttaa poikasta tunnistamaan emonsa vaihtelevissa olosuhteissa – olipa tämä maalla, vedessä tai ilmassa, ja silloinkin, kun sulkeltavasta emosta näkyy vain osa, tutkijat sanovat.

Heidän mukaansa on syytä olettaa, ettei edistynyt kogitiivisen päättelyn taito ole muillakaan eläimillä harvinainen.

– Useimmat eläimet tarvitsevan ankanpoikasten tavoin tunnistamismenetelmiä, jotka kestävät vaihteluja. Meidän haasteemme on selvittää seuraavaksi, mikä prosessi eläimen aivossa saa tällaisen aikaan, sanoo professori Kacelnik.

Tutkimus on julkaistu Science (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.  Oxfordin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) sivulla on video kokeista. 

Suosittelemme sinulle