Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nizzan Promenade des Anglais on eurooppalaisen kauneuden ja vaurauden symboli

Kahdeksan kilometrin mittainen Promenade des Anglais hotelleineen, kahviloineen ja museoineen on nostalginen kokonaisuus, josta saattaa aistia Belle Époquen eli "kauniin ajan" ennen ensimmäistä maailmansotaa. Kuorma-autoiskun jälkeen rantabulevardi on suljettu määräämättömäksi ajaksi.

Rantaan on upeat näkymät Colline de Châteun kukkulalta.
Rantaan on upeat näkymät Colline de Châteun kukkulalta. Kuva: Juha Vuohelainen / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkoosin Välimeren ja jylhän vuoristomaiseman väliin jää Nizzan tunnetuin maamerkki: Promenade des Anglais. Vuonna 1820 rakennettu bulevardi on rantalomaparatiisi kaupungin ytimessä.

Torstaina ihmiset olivat kokoontuneet ihastelemaan ilotulitusta liikenteeltä osittain suljetulle bulevardille, kun Mohammed Lahouaiej Bouhlel ajoi kuorma-autonsa leveälle jalkakäytävälle.

Kahden kilometrin mittainen verilöyly koettiin yhdessä eurooppalaisen kauneuden ja vaurauden symbolisista keskuksista: Promenade des Anglais sai reunustalleen ensimmäiset luksushotellinsa 1900-luvun taitteessa. Ajanjakso sai myöhemmin kutsumanimen Belle Époque, kaunis aika.

Belle Époque – ei huolta huomisesta

Belle Époque on ennen ensimmäistä maailmansotaa Euroopassa koettu rauhaisa ajanjakso, jolloin talous ja tekniikka edistyivät harppauksin. Ihmisiä yhdisti huolettomuus ja usko teknologiaan. Ranskan Riviera muodostui paratiisikohteeksi, jossa vaurastunut keskiluokkainen porvaristo nautti elämästä.

Luksusstatus piti pintansa Belle Époquen jälkeenkin, ja eliitin joutilaisuutta Rivieralla on 1900-luvun alkupuolella valokuvannut laajasti muun muassa Jacques Henri Lartigue.

Hôtel Négresco
Hôtel Négresco Kuva: AOP

Terrori-iskussa käytetty kuorma-auto saatiin pysäytettyä, kun se oli ohittanut vuonna 1912 perustetun Hôtel Négrescon, kauniin ajan näyteikkunan. Hotellin suunnitteli Édouard Niemans, yksi aikakauden tunnetuimmista arkkitehdeistä, jonka käsialaa on myös rakennuksen kuuluisa vaaleanpunainen torni.

Matkaoppaat ylistävät yhteen ääneen hotellin historiallista arvoa. Talousvaikeuksiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen ajautunut luksushotelli pelastui vuonna 1957, kun Paul ja Jeanne Augier ostivat ja palauttivat sen entisaikojen loistoonsa ja perustivat hotellin yhteyteen kuuluisan taidegallerian.

Nizzan kaupunkiranta.
Nizzan kaupunkiranta. Kuva: Juha Vuohelainen / Yle

Suomalaisille Hôtel Négresco tuli tutuksi muutama vuosi sitten, kun Björn Wahlroosin 60-vuotisjuhlat keräsi laajaa huomiota lehdistössä. Wahlroos oli vuokrannut Négrescon syntymäpäiviensä pitopaikaksi.

Huoli huomisesta

Terrori-iskun jälkeen Promenade des Anglais suljettiin määrittelemättömäksi ajaksi. Kuorma-auto pysäytti elämän, joka sai alkunsa silloin, kun ei ollut huolta huomisesta.

Ranskan matkailuala pelkää, että toistuvat terrori-iskut vähentävät maan houkuttelevuutta turistikohteena.

Suosittelemme