Kesän juhlat ja aktiviteetit ovat vaarallista aikaa vaatteille. Pirkanmaan Martat ry:n toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio kertoo, miten yleisimmät kesätahrat saa parhaiten pois.
Kuuteri-Kallion mukaan tahranpoistossa pääsee melko pitkälle nopealla toiminnalla, tahranpoistoaineella ja pyykinpesuaineella. Vaikeimmissa tahroissa lisäkonstit voivat olla tarpeen.
Kuivahtanut ruoho on haastava tahra
Jalkapallopeleistä jää helposti muistoksi vihreät ruohoviivat koristamaan housuja. Ruoho on Kuuteri-Kallion mukaan vaikea poistaa, mutta ei mahdoton. Ruohotahran puhdistaminen vaikeutuu entisestään, jos ruohon päästää kuivahtamaan vaatteeseen, joten nopea toiminta on tärkeää.
– Ruohotahraan laittaisin suoraan tahranpoistoainetta, sappisaippua on ruohon kohdalla aika hyvä. Pyykinpesuaineena kannattaa käyttää entsyymipitoista ainetta.
Kuuteri-Kallion mukaan tiukkaan jämähtäneiden ruohotahrojen kanssa voi kokeilla varovasti myös liuottimia.
– Marinolia tai Sinolia voi kokeilla. Liuottimien käyttö on kuitenkin kotitahranpoistossa aika haasteellista.
Mustikka on marjoista pahin
Marjat ovat kesän herkku, joskin ne sotkevat helposti. Kuuteri-Kallion mukaan muut marjat lähtevät vaatteista helpommin, mutta mustikka on marjatarhoista vaikein. Mitä nopeammin mustikan saa poistettua vaatteesta sitä helpommin se lähtee. Sääntö pätee kaikkiin tahroihin.
Mustikkatahraa ei kannata alkaa hangata, koska sillä voi aiheuttaa suurempaa vahinkoa.
– Hankaamisesssa on se ongelma, että tahra pääsee leviämään ja sitten se pitää siivota suuremmalta alueelta kuin alunperin.
Kuuteri-Kallio neuvoo, että jos vaate tahriintuu kesäjuhlissa, kannattaa piipahtaa keittiön puolelle.
– Kannattaa kokeilla käsitiskiainetta. Se on erittäin hyvä marja- ja rasvatahrojen poistossa.
Jos käsitiskiainetta käyttää tahranpoistossa ensiapuna, kannattaa vaate huuhdellla kunnolla ennen varsinaista pesua.
– Tiskiaine vaahtoa, mistä syystä sitä ei saa mennä pyykinpesukoneeseen. Huuhtelussa pitää siis olla huolellinen.
Sangriatahra vaatii välittömän ensiavun
Sangrian ja punaviinin kanssa tärkeintä on välitön ensiapu.
– Suola ja kivennäisvesi ovat tässä hyviä. Suola imee itseensä kosteutta ja kivennäisvettä on usein lähimaastossa. Jos suolaa ei ole saatavilla, niin ensiapuun käy myös hyvin kostutettu pyyhe tahran päällä.
Jos punaviinitahra ei lähde tahranpoistoaineella ja tavallisella pesulla voi kokeilla jauheena myytävää sitruunahappoa, oksaalihappoa tai etikkahappoa.
– Vihoviimeinen keino on valkaisu, jos vaate on valkoinen ja materiaali kestää valkaisun.
Etikka tepsii oksennukseen ja hikeen
Oksennus saattaa yllättää kuumalla automatkalla tai huvipuistossa.
– Oksennuksen sattuessa huuhtelu on ensimmäinen askel onneen. Yleensä oksennustahran käsittely ennen pesua ja sen jälkeen normaali pesu riittävät.
Jos oksennuksen haju tarttuu tekstiiliin, kannattaa ottaa käyttöön etikka. Kuuteri-Kallio neuvoo, että etikkaa voi käyttää esimerkiksi niin, että laittaa pesukoneen huuhteluainekoteloon etikkaa huuhteluaineannostuksen mukaisesti.
– Pyykki tuoksuu hetken etikalle, mutta se vie mennessään niitä tuoksuja.Vihoviimeinen virhe on se, että pahaa hajua yrittää peittää toisella hajulla. Siinä voi tulla niin hirveä tuoksujen viidakko, että sitä ei kestä kukaan.
Etikan kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki tekstiilit eivät kestä sitä. Etikkaa kannattaa kokeilla johonkin pieneen kohtaan, jos ei ole varma vaatteen kestävyydestä.
Hiessä pätee samanlainen tahranpoisto kuin oksennuksessakin.
– Entsyymipitoinen, nestemäinen pesuaine ja mahdollisimman kuuma vesi. Jos vaan vaate kestää niin 60-asteinen pesu. Pinttynyttä hajua voi poistaa etikalla.
Myös linnunkakka voi tarvita etikkakäsittelyn.
– Jos linnunkakka jää vaatteeseen, se kannattaa liottaa esimerkiksi nesteessä, jossa on 2 dl etikkaa ja litra vettä.
Aina kuitenkaan sinnikkäinkään yritys tahran poistamiseksi ei tepsi.
– Joskus on pakko myöntää, että tarha ei lähde ja vaate on joko värjättävä uudelleen tai luovuttava siitä, päättää Kuuteri-Kallio.