Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yllätä itsesi valitsemalla toisin – yhdeksän kesäistä kirjavinkkiä

Kesällä ei lueta vain dekkareita. Osa huvittelee lukemalla paksuja tietokirjoja, joita ei talvella ehdi. Kolme kirjallisuuden ystävää valitsi omat suosikkinsa riippumattoon ja ullakolle.

Kesälukemiston kirjavinkkejä aamu-tv:ssä esittelivät maanantaina kirjabloggaaja Salla Brunou, Helsingin kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto sekä kirjailija Jarkko Tontti. Kuva: Yle
Anne-Mari Rajala
Avaa Yle-sovelluksessa

Huonoakaan kirjaa ei kannata jättää kesken, väittää kirjailija ja kirjabloggaaja Jarkko Tontti.

– Hyvän taiteen ja viihteen merkki on se, että aluksi se vastustelee. Ei pidä antaa periksi, vaan jaksaa vähintään puoleenväliin. Mitä haastavampi ja vastakarvaisempi teos on, sitä palkitsevampi se on lopussa, Tontti totesi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Vastoin yleistä käsitystä kesällä ei lueta ainoastaan dekkareita.

– Tosiasia on, että ihmiset lukevat ihan mitä vain. Juuri kuulin, että Espoon Viherlaakson kirjastoon tuli asiakas, joka pyysi kevyttä kesälukemista ja tarkoitti talouspolitiikkaa ja historiaa. Osa ihmisistä huvittelee lukemalla kesällä paksuja kirjoja, joita he eivät talvella ehdi, Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto paljastaa.

Kolme kirjallisuuden ystävää jakoi vinkkinsä kesälukemiseksi. Valitse oman kiinnostuksesi mukaan tai yllätä itsesi jollain seuraavista.

Jarkko Tontti, kirjailija, kirjabloggaaja

  • Hergé: Tintin seikkailut – Seitsemän kristallipalloa. "Henkilökohtaisesti mitä tärkein teos."
  • Paavo Haavikko:_ Viiniä, kirjoitusta._ "Jos runous tuntuu vieraalta, tästä kannattaa aloittaa."
  • Alice Munro: Nuoruudenystävä. "Hienovarainen kuvaus ihmissuhteista."

Tuula Haavisto, kirjastotoimen johtaja

  • Emmi Itäranta: Teemestarin kirja. "Tähän maailmaan putosi heti: Miten ihmiset järjestävät elämänsä, kun vesi loppuu?"
  • Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? "Telkänranta on kerännyt valtavan määrän tutkimustietoa eläimistä. Miten ne käyttäytyvät, onko kaloilla tunteita?"
  • Russell Edwards ja Jari Louhelainen: _Viiltäjä-Jack – Kuinka paljastimme murhaajan. _"Minun dekkarini. Kevyttä tietoviihdettä."

Salla Brunou, kirjabloggaaja

  • Sami Garam:_ Rotsi on mut byysat puuttuu – Viisi Barks-klassikkoa nykystadin slangilla._ "Erittäin hauskaa luettavaa missä päin Suomea tahansa."
  • Zachris Topelius: Välskärin kertomuksia (e-kirja). "Aivan ihana seikkailu. Paksut klassikot ja e-kirja sopivat hyvin yhteen."
  • Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta. "Nopealukuinen epätoivoisen rakastumisen ruumiinavaus."

Suosittelemme