Hyppää sisältöön

Elektro-punkin pioneeri Alan Vega on kuollut

Amerikkalaisen Suicide-yhtyeen keulahahmo Alan Vega on kuollut. Hän oli 78-vuotias. Aggressiivista syntetisaattorirockia esittänyt Suicide on ollut esikuvana muun muassa Radioheadille, U2:lle, New Orderille ja Daft Punkille.

Alan Vega Suicide-yhtyeen konsertissa.
Alan Vega Suicide-yhtyeen konsertissa Berliinissä lokakuussa 1986. Kuva: Brigani-Art / AOP
Mikko Pesonen

Alan Vegan kuolemasta kertoi amerikkalaisen punk-rockin keulahahmoihin kuuluva Henry Rollins nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Rollinsin mukaan Vega kuoli rauhallisesti nukkuessaan. Vega oli kärsinyt sydänsairauksista.

Henry Rollins kuvailee Vegaa ainutlaatuiseksi persoonaksi.

– Alan ei ollut vain jatkuvasti uutta luova taiteilija, hän oli kaikin puolin ainutlaatuinen henkilö. Vegan ja Martin Revin 1970-luvun alussa perustaman Suicide-bändin musiikkia on mahdoton luokitella. Bändin aggressiiviset live-esiintymisensä ovat legendaarisia. Ne vaikuttivat punk-rockiin, mutta syntyivät jo huomattavasti aiemmin. Suicide-yhtyeen ensimmäinen albumi on amerikkalaista musiikkihistoriaa.

Vuonna 1977 julkaistu nimikkolevy on valittu useissa äänestyksissä parhaiden rock-albumien joukkoon.

Suicide-yhtye on ollut esikuvana poikkeuksellisen monille laadukkaille ja menestyneille bändeille. Muun muassa Radiohead, U2, New Order, Depeche Mode ja Daft Punk ovat kertoneet Suicide-vaikutteistaan. Bruce Springsteen on levyttänyt oman versionsa Suicide-hitistä Dream Baby Dream.

Suosittelemme sinulle