Turkin vallankaappausyrityksellä ja sen jälkeen alkaneella puhdistuksella tuskin on suoraa vaikutusta Turkin ja EU:n väleihin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
– Se on lisämauste muutenkin vaikeaan suhteeseen.
EU on pakotettu tekemään yhteistyötä Turkin kanssa pakolaiskriisin takia, joten maan autoritaariseen kehitykseen ja kansalaisvapauksien rajoittamiseen ei ole voitu puuttua, Alaranta kuvailee.
Hän odottaa tänään Brysselissä kokoontuvien ulkoministerien antavan tapaamisen päätteeksi lausunnon, jossa tuomitaan vallankaappausyritys ja todetaan Turkin hallinnon oikeus tuomita syylliset mutta toivotaan pidättyväisyyttä.
– Sanotaan, että seistään Turkin demokraattisen järjestelmän takana, ja pyydetään, että syylliset tuomittaisiin oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti. Silloin se jää sanomatta, että oikeusvaltio ei Turkissa tällä hetkellä toimi. On hyvin todennäköistä, että tulee paljon kyseenalaisia tuomioita ja tuomitaan lukuisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä millään tavalla kuulu tähän.
Vallankaappausyrityksen jälkeen on otettu kiinni jo yli 6 000 ihmistä. On odotettavissa, että moni heistä voi saada syytteen terrorismijärjestöön kuulumisesta.
EU-jäsenyysneuvottelut tuskin katkeavat
EU on asettanut viisumivapauden myöntämisen ehdoksi, että Turkki muuttaisi terrorismilakejaan, joita on käytetty esimerkiksi toimittajien ja hallinnon kriitikoiden hiljentämiseen. Alarannan mukaan Turkki ei "missään nimessä" aio suostua muuttamaan terrorilainsäädäntöään.
– EU:n piireissä on lähiaikoina pakko tehdä päätös siitä, jätetäänkö viisumivapausasia edelleen pöydälle vai pyöristetäänkö tässä kulmia niin sanotusti ja annetaan ymmärtää, että Turkki on ehdot täyttänyt.
Hänen mukaansa asia riippuu siitäkin, mitä Turkki antaa ymmärtää tekevänsä, jos viisumivapautta ei myönnetä. EU-maille tärkeän, paljon kritisoidun pakolaissopimuksen toteutuminen riippuu siitä, pysäyttääkö Turkki maan läpi kulkevat turvapaikanhakijat.
– Romuttaako Turkki sitten oman osuutensa tästä diilistä?
Alarannan mukaan näyttää siltä, että EU joka tapauksessa jatkaa jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa, vaikka kehitys Turkissa menee koko ajan toiseen suuntaan kuin mitä EU-jäsenyys edellyttäisi.
– Olisi todella kova päätös EU:n puolelta lakkauttaa neuvottelut kokonaan. Vaikka minä esimerkiksi olen sitä mieltä, että niin pitäisi tehdä, niin se ei ole todennäköistä, Alaranta sanoo.
– Rehellistä olisi sanoa, että näin tätä ei kannata jatkaa, ja ilmoittaa, että jäsenyysneuvottelut mahdollisesti jatkuvat aikanaan, jos Turkissa on taas sellainen hallinto, joka edes yrittäisi saada Turkkia jäsenyyskuntoon ja jollain tasolla uskoisi tähän yhteiseen eurooppalaiseen projektiin.