Hyppää sisältöön

Filippiinien Duterte haluaa olla kuin hirmuvaltias Idi Amin, ihmisoikeudet eivät kiinnosta

Kovaotteinen presidentti aikoo armahtaa maan turvallisuusjoukot huumeiden vastaisten operaatioiden yhteydessä tehdyistä väärinkäytöksistä.

Filippiiniläiset vangit istuivat ahtaassa sellissä vankilassa Manilassa 15. heinäkuuta 2016. Presidentti Duterten mukaan yli 70 000 epäiltyä huumerikollista on antautunut viranomaisille sen jälkeen, kun hänen hallituksensa aloitti huumeiden vastaiset tehoiskut. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte sanoi sunnuntaina, että ihmisoikeudet eivät ole hänelle huolenaihe huumeiden vastaisessa sodassa. Samalla Duterte vertasi itseään Ugandan edesmenneeseen diktaattoriin Idi Aminiin.

Duterte sanoi puheessaan, että hän ei aio kuunnella pehmeitä liberaaleja taistellessaan huumeita vastaan.

– Jään eläkkeelle Idi Aminin maineella varustettuna. Huolet ihmisoikeuksista eivät pelota minua. En anna maani valua koirille, Duterte sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Idi Aminin hallinto syyllistyi vuosina 1971–1979 laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin, joissa arvioidaan kuolleen vähintään kymmeniä tuhansia ihmisiä. Uhreja saattoi olla jopa satoja tuhansia.

Armahduksia luvassa turvallisuusjoukoille

Presidentti Duterte myös ilmoitti, että hän aikoo armahtaa maan turvallisuusjoukot huumeratsioiden aikana tehdyistä väärinkäytöksistä. Dutertelle riittää, että sotilaat ja poliisit kertovat totuuden tapahtumista eivätkä väärennä todisteita.

Manilan poliisi ilmoitti maanantaina, että se aikoo pystyttää päämajansa eteen suuren elektronisen näytön, jossa näytetään poliisioperaatioissa pidätettyjen tai "neutraloitujen" epäiltyjen huumerikollisten lukumäärä.

– Näyttö kertoo joka päivä ihmisille poliisien saavutuksista, poliisin yhteisösuhteista vastaava vanhempi komisario Gilberto Cruz.

Cruzin mukaan presidentti Duterten ja poliisijohdon tilaaman näytön on määrä valmistua syyskuussa.

Uhriluku kasvaa nopeasti

Filippiiniläisissä lehdissä on alettu julkaista päivittäin kuvia poliisin huumeratsioissa kuolleista ihmisistä sekä eri paikoista löytyneistä vainajista, joihin on kiinnitetty lappuja, joissa lukee tekstejä kuten "Olen huumekauppias".

Rodrigo Duterte. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Duterten mukaan jo 72 000 ihmistä on antautunut viranomaisille sen jälkeen, kun hänen hallituksensa aloitti huumeiden vastaiset tehoiskunsa.

Rodrigo Duterte nousi Filippiinien presidentiksi kesäkuun lopussa voitettuaan toukokuussa järjestetyt presidentinvaalit.

Presidentti Duterte on uhonnut kitkevänsä kovilla otteilla rikollisuuden saarivaltiosta puolessa vuodessa. Hän on muun muassa kehottanut kansalaisia tappamaan huumekauppiaita.

Suosittelemme sinulle