Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Miehillä menee paremmin kuin koskaan ennen" – Uuteen monimuotoiseen miehen rooliin on silti vaikeuksia sopeutua

Aiemmin yhteiskunta rankaisi miestä, jos tämä oli heikko tai pehmeä. Nyt miehillä menee paremmin kuin koskaan, sillä miehen rooli on moninaistunut huomattavasti. Sallivampi ympäristö on vapauttanut miehen mallin kaavoistaan, ainakin osittain. Silti osalla miehistä on vaikeaa sopeutua uuden miehen mallin vaatimuksiin etenkin parisuhteessa ja työelämässä.

Kasvokuva miehestä metsätöissä talvella. Tupakka suussa.
Kuva: Yle
Susanna Vilpponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä kolmekymmentä vuotta sitten yhteiskunta ylläpiti ideaa luonnollisesta mieheydestä, eli siitä millainen mies on "luonnostaan". Jokaisen miehen tuli kyetä tekemään kirveenvarret ja veistää veneet, hoitaa tekniset työt, tuoda leipä pöytää ja kantaa samalla väkevää maskuliinisuuden auraa ympärillään. Sen ideaalin parasta ennen -päiväys on nyt kuitenkin ohitettu ja miehen rooli on kokenut suuren mullistuksen.

– Kun nyt 70-vuotiaana katson omia lapsiani, niin onhan se ihan eri tilanne. Miehen rooli on täysin muuttunut siitä, mitä itse olin puhumattakaan isästäni tai isoisästäni. Muutos siihen on todella raju, Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Rolf Paqvalin sanoo.

Miehen malli siirtyy toki edelleen sukupolvelta toiselle, ja luutuneet stereotypiat tunteita patoavasta miehestä ovat yhä jossain määrin vallitsevia. Rajoittuneeseen miesrooliin liittyi esimerkiksi paljon kieltoja, ja jos mies näytti esimerkiksi heikkoutta tai pehmeyttä, niin siitä sai nopeasti näpeilleen. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin selvää, että miehenä olemisen tavat ja muodot ovat muuttuneet ja ovat edelleen murroksessa.

Jos yrittää toistaa omilta vanhemmilta opittuja käyttäytymismalleja kaksikymmentä vuotta myöhemmin omassa parisuhteessa, niin voi olla ettei puoliso suostu sellaiseen.

Anders Ahlbäck

– Ajatellaan vaikka tämän päivän kolmekymppisiä miehiä. He ovat saaneet kasvatuksen, että miehenä voi olla muutenkin kuin juomalla perjantaipullon, rehkimällä itsensä työssä hengiltä tai näyttämällä kotona pelkkää yrmynaamaa, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Petteri Eerola.

Kaikki miehet eivät ole pysyneet perässä, kun vuosikymmenet ovat muuttaneet miehen mallia osittain radikaalistikin. Erityisesti haastavaa voi olla vaihtelevien roolien omaksuminen ja niiden välillä navigointi. Työelämässä ja kavereiden kanssa kaljalla ollessa käytös on erilaista. Ja kun kodin ulko-ovi suljetaan, niin vastaan tuleekin poikkeava miesnormisto, jonka mukaan tulisi käyttäytyä.

Yksi miehenä olon mullistavimpia muutoksia on ollut miehen paikka parisuhteessa. Uuden roolin omaksuminen on kuitenkin ollut haaste osalle miehistä.

– Jos yrittää esimerkiksi toistaa omilta vanhemmilta opittuja käyttäytymismalleja kaksikymmentä vuotta myöhemmin omassa parisuhteessa, voi olla ettei puoliso suostu siihen. Joillekin tämä voi olla ongelma, miesten ja maskuliinisuuksien historiaan erikoistunut tutkija Anders Ahlbäck sanoo.

Samoin työelämässä johtamiskulttuurin ja johtajan maskuliniteetin muutos voi aiheuttaa sopeutumisvaikeuksia.

– Mikäli tänä päivänä käyttää omien pomojen johtamistyyliä esimerkkinään, niin saattaa olla että monessa organisaatiossa se ei enää toimi. Alaiset voivat olla jopa tyrmistyneitä, Ahlbäck lisää.

Konservatiivinen kupla pitää kiinni vanhanaikaisista sukupuolirooleista

Miehiin liitetyt normit vaihtelevat eri yhteiskuntaluokissa, ikä- ja ammattiryhmissä. Korkea koulutus tietää myönteisempää suhtautumista tasa-arvoon ja sitä kautta myös moninaisen miehen mallin hyväksymiseen. Sukupuolihistorioitsija Anders Ahlbäck haluaa kuitenkin korostaa, että korkeakoulututkinto taskussa ei suoraan vapauta rikkomaan perinteisiä mieskäsityksiä, vaan koulutusalalla voi olla suurempi merkitys asenteisiin.

– Esimerkiksi lähihoitaja kohtaa varsin toisenlaista sukupuolimaisemaa kuin miesvaltaisessa työssä oleva automekaanikko. Myös toiseuden kohtaaminen opinnossa voi olla aika tärkeä tekijä siinä suhteessa, miten sukupuoleen suhtaudutaan, Ahlbäck toteaa.

Konservatiivisissa ympyröissä aikaa viettäneille miehille voi olla shokki, kun joutuu tekemisiin naispartnerin kanssa.

Anders Ahlbäck

Nykyaikaisemmille perspektiiveille altistumisen voi välttää, jos elää konservatiivisessa kuplassa.

– Jotkut miehet ovat viettäneet paljon aikaa sosiaalisisissa yhteyksissä, joissa on konservatiivinen asenne. Silloin voi olla shokki, kun joutuu tekemisiin naispartnerin kanssa tai tulee työpaikalle, jossa normit ovat erilaiset ja uudet alaiset ovat sisäistäneet toisenlaisia miesrooleja.

Alhbäck pohtii, voiko vanhanaikaisiin sukupuolirooleihin takertumisessa olla kyse yksinkertaisuuden kaipuusta ja sen tavoittelusta.

– Voi olla, että jotkut toivoisivat maailman olevan mustavalkoinen. Sellainen, jossa miehelle ja naiselle olisi selkeät roolit ja jossa ei olisi harmaita alueita tai muutoksia.

– Tällöin esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen koetaan monimutkaistavan tätä maailmaa suuresti, kun ei oikein tiedetä ihmisen ulkonäön mukaan, mihin lokeroon ihmisen voi pistää.

Sallivampi nykyaika on vapauttanut miehen roolin - kiitos feministien

Kymmenisen vuotta sitten mies oli kriisissä, ainakin median mukaan. Se liittyi miesten ongelmiin löytää paikkaansa uudesta tasa-arvoisesta parisuhteesta tai uhkan tunteesta, kun naiset astuivat miesvaltaisille alueille.

Ahlbäckin mukaan miehillä menee nyt kuitenkin paremmin kuin koskaan ennen, vaikka kriisejä varmasti löytyy edelleenkin. Yhteiskunta on paljon sallivampi kuin koskaan aiemmin.

– Tänä päivänä miehille sallitaan hyvin erilaisia tapoja olla mies. Ennen miehuutta on täytynyt osoittaa ja vähemmän miehekäs mies on ollut pilkan kohteena, Ahlbäck toteaa.

Tänä päivänä miehille sallitaan hyvin erilaisia tapoja olla mies.

Anders Ahlbäck

Saman on huomannut Petteri Eerola.

– Miehenä olon tavat ja mahdollisuudet ovat moninaistuneet, vaikka yhä on vahvoja oletuksia, mitä miehen tulee olla. Hameeseen pukeutuva tai feminiinisyyttään korostava mies kohtaa edelleen ennakkoluuloja, Petteri Eerola sanoo.

Etenkin juuri pienemmät vähemmistöt hyötyvät miehen roolin vapautumisesta. Ja samalla muutos tuo myös enemmistölle suurempaa liikkumatilaa. Esimerkiksi isän jääminen kotiin lasten kanssa ei ole enää tuomittava asia, vaan sosiaalisesti mahdollinen paikka. Uusi mahdollisuuksien maailma murtaa sukupuolinormien kulttuurisidonnaisuutta ja keinotekoisuutta.

– Voidaan ajatella, että vaikka minä olen mies, niin voin olla millainen tahansa, eikä minun vaikkapa tarvitse vaihtaa talvirenkaita itse.

Ahlbäckin mukaan kiitos tästä kuuluu feministeille. Kun naiset ryhtyivät pitämään meteliä perinteisestä naisen paikasta, pikkuhiljaa puheenaiheeksi nostettiin myös miehen rooli.

– Miesten pitäisi kiittää feminismiä, että miehillä on nykyään paljon laajemmat mahdollisuudet olla mies.

Suosittelemme