Hyppää sisältöön

Sikatilallisten selviytymiskonstit: Älä osta vaan purista itse valkuaisetkin

Sikatilalliset yrittävät säästää rahaa tekemällä itse mahdollisimman paljon eläinten ruokaa. Esimerkiksi sikojen tarvitsemaa valkuaista puristetaan itse kasvatetusta rypsistä. Viljelijät yrittävät näin kompensoida alhaista tuottajahintaa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Lähes 30 vuotta sianlihaa tuottaneella Jarmo Hasusella on noin 300 eläimen tila Tohmajärven Murtoilla. Sikojen ja maanviljelyn parissa vierähtää pahimmillaan jopa 15-tuntisia työpäiviä.

Hasusen päivät ovat pitkiä, koska hän haluaa, että tilalta lähtee mahdollisimman vähän euroja ulospäin.

– Tuotamme kaiken viljan itse. Myös rypsi tuotetaan itse ja siitä puristetaan rypsivalkuainen sioille. Tällä korvataan tuontisoija ja ostotiivisteet. Lisäksi käytämme mahdollisimman paljon eloperäisiä lannoitteita pelloilla. Kaikkiaan ostopanoksia käytetään mahdollisimman vähän, Jarmo Hasunen kertoo.

Tuottajahinta alhaalla

Suomen Sikayrittäjien toiminnanjohtajan Ari Bergin mukaan sianlihan tuottajahinta on pysynyt alhaisena EU-alueella viimeisen noin kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä suomalainen sianlihan tuottaja saa keskimäärin reilut 140 euroa sadalta kilolta.

Syyt alhaiseen tuottajahintaan ovat pääasiassa yleinen taloustilanne sekä Venäjä-pakotteet.

– Vienti on suomalaisten haaste. Hinnalla ei ehkä aina voida kilpailla, mutta pitää muistaa, että Suomessa eläimen terveyteen ja hyvinvointiin satsaaminen on aivan Euroopan huipputasolla, Berg sanoo.

Sikatiloja on Suomessa reilu tuhat. Karkeasti noin puolet on emakkotiloja ja puolet lihasikatiloja.

– Sikatilojen yksikkökokoja on kasvatettu ja tuotantoa tehostettu. Maan tuotantomäärät ovat pysyneet samoina, mutta noin kolmasosa suomalaisista sikatiloista on lopettanut viimeisen reilun viiden vuoden aikana, Berg kertoo.

Lähiruokaa

Sikatilallinen Jarmo Hasunen uskoo, että kovan työnteon myötä sikatilallisilla on edessään valoisampi tulevaisuus. Omaan työtaakkaansa hän otti lisäpainoja keväällä, kun hän aloitti lihatuotteiden myynnin lähiruokapiiri REKO:ssa.

Viikoittain järjestettävissä myyntitilaisuuksissa sianlihaa menee kaupaksi arviolta 250–700 eurolla.

– Ei tämä ruikuttamalla mihinkään korjaannu, se on vain yritettävä porskuttaa, Hasunen linjaa.

Suosittelemme sinulle