Hyppää sisältöön

Anttilan vanhat katalogit ovat divarin hittituote – suosio alkoi alusvaatteista, nyt kiinnostaa nostalgia

Anttilan tuotekuvastojen postilaatikkoon kolahtamista odotettiin takavuosina innolla. Eikä kiinnostus ei johtunut ainoastaan ostopäätösten tekemisestä. Sivut päätyivät usein myös seinille tyttö- tai poikakalentereiksi.

Kauko Hörkkö selailee vanhoja Anttilan kuvastoja.
Kauko Hörkkö selailee vanhoja Anttilan kuvastoja. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Pauliina Karjalainen

Ajan hammas ei ole syönyt Anttilan katalogien kiinnostavuutta, vaan uusia käyttötarkoituksia on syntynyt. Keräilijöiden käsissä kuvastot ovat kuin tietosanakirjoja. Turkulaisen Antikvariaatti Malekan Kauko Hörkkö on myynyt Anttilan kuvastoja vuosia.

– Anttilan vanhat tuotekuvastot ovat haluttuja keräilykohteita, kertoo Hörkkö.

Hörkkö on myynyt kuvastoja satoja kappaleita ja ottaa niitä myyntiin aina, kun siihen avautuu mahdollisuus.

– Oikein sähköpostiin tulee kyselyjä, onko meillä kuvastoja varastossa. Joulunajan kuvastot ovat erityisen haluttuja.

Mikä kuvastoissa kiinnostaa?

Kuvastojen ostajista löytyy niin naisia kuin miehiä eri ikäryhmistä. Vuonna 1952 perustetun Anttilan katalogeista tietty vuosikerta ei nouse ylitse muiden, mutta suosituinten kohdalla muutamat vuosikymmenet painottuvat.

– Erityisesti 60- ja 70-lukujen kuvastot ovat haluttuja. Sitä aiemmat ovat ulkoasultaan vaatimattomampia. Halutuimmissa on hyvä ja värillinen kuvitus, kuvailee Hörkkö.

Kauko Hörkkö selailee vanhoja Anttilan kuvastoja.
Kauko Hörkkö selailee vanhoja Anttilan kuvastoja. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kiinnostuneimpia kuvastoista ovat keräilijät. Jos keräilyrepertuaari koostuu astioista, huonekaluista, vaatteista tai muusta Anttilan valikoimaan kuuluneesta, kuvastoista voi löytää itselleen uusia keräilykohteita.

– Kerran Helsingin kirjamessuilla mies tutki kuvastoja tarkkaan. Kun kysyin, etsiikö hän jotain tiettyä, mies kertoi keräävänsä sadeasuja. Anttilan kuvastoista hän sanoi löytävänsä tietoa tuotteista, Hörkkö muistelee.

Anttilan tavaraluettelo numero kaksi vuodelta 1965.
Anttilan tavaraluettelo numero kaksi vuodelta 1965. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Etenkin tiedot vanhoista leluista ovat etsittyjä ja kuvastoja käytetään myös tuotteiden tunnistamisen apuna. Paksuimmat kuvastot saattavat olla jopa parisataa sivuisia, joten tiedon määrästä ei ole puutetta.

Kuvaston arvoon vaikuttaa sen kunto ja myyntihinnat liikkuvat kymmenen euron molemmin puolin.

– Hinnat ovat jopa hivenen nousussa.

"Kaupungeista jo hävinneet"

Helsingin kirjamessuilla käyminen on Kauko Harkölle tapa. Ennen hänellä saattoi olla mukanaan Anttilan vanhoja kuvastoja jopa puolenmetrin korkuinen pino. Takaisin kotiin kuvastoja ei tarvinnut kantaa.

– Enää kuvastoja ei ole helppo löytää. Kaupungeista kuvastot ovat jo hävinneet,kun vanhat vintit on remonttien yhteydessä siivottu. Maaseudulta kuvastoja saattaa vielä löytyä.

Pöydällä vanhoja Anttilan kuvastoja.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Viime viikolla Hörkkö kertoo tehneensä maakunnasta löydön. Kerralla verkkoon päätyi myyntiin useampi kuvasto. Niiden uskotaan menevän kaupaksi nopeasti. Anttilan eilisen konkurssiuutisen Hörkkö arvelee nostattavan kuvastojen kysyntää entisestään.

– Veikkaan, että nämä tulevat olemaan yhtä haluttuja kuin viimeiset paperiset puhelinluettelot.

Suosittelemme sinulle