Hyppää sisältöön

Jälleen globaali lämpöennätys – Pariisin ilmastosopimuksen maksimiarvo tavoitettiin jo

Maapallo on lämmennyt rajusti jo yli vuoden, mutta nyt lämpenemisen odotetaan tasaantuvan. Ilmastonmuutoksen nopeus näyttää jyräävän Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.

Lokkeja rannalla.
Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Yrjö Kokkonen

Tämän vuoden kesäkuu oli tilastoidun ilmastohistorian lämpimin. Asiasta kertovat Yhdysvaltain sää- ja merentutkimusorganisaatio NOAA (siirryt toiseen palveluun), avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun) sekä Japanin ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun). Luotettavat tilastot alkavat vuodesta 1880.

Kyseessä on jo 14. peräkkäinen kuukausi, kun globaalit keskilämpötilat ylittävät kyseisen kuukauden ennätysarvot.

Tutkimuslaitosten mukaan lämpenemisen taustalla on erityisesti ihmiskunnan tuottamien, ilmastoa lämmittävien kaasujen määrän kasvu ilmakehässä. Lisäksi parin viime vuoden aikana Tyynellä valtamerellä vallinnut El Niño -sääilmiö on vapauttanut valtavasti meriveteen sitoutunutta lämpöä ilmastoon.

Viime vuosi, 2015, todettiin tilastohistorian kuumimmaksi vuodeksi. Nasan johtava ilmastotutkija Gavin Schmidt arvelee, että El Niñosta johtuen on todennäköistä, että kuluva vuosi nousee tilastoissa vielä viime vuottakin kuumemmaksi.

El Niño on kuitenkin nyt hiipumassa. Tämä ilmenee siinäkin, että päättynyt kesäkuu oli vain hiukan lämpimämpi kuin viimevuotinen, eli edellinen ennätyskesäkuu. Ensi vuosi tuskin enää nousee ennätyslämpimäksi.

Myös Suomen Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen toteaa, että tällä hetkellä El Niñon vaikutus on tällä hetkellä heikko. Tämänhetkinen lämpeneminen johtuu pääasiassa kasvihuonekaasuista, hän sanoo Ylen haastattelussa.

1,5 asteen maksimiarvo tavoitettiin

NOAA:n tilastoista ilmenee myös, että ilmasto oli tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana keskimäärin 1,5 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana. Luku on siinä mielessä tärkeä, että Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa valtiot asettivat tavoitteekseen, ettei maapallon ilmaston anneta lämmetä 1,5 astetta enempää.

Ilmastotutkija ei halua tehdä kuuden kuukauden tilastosta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Puolitoista astetta on tietysti hirveän kova tavoite. On myös muistettava, että kun puhutaan näistä tavoitteista, puhutaan pitemmän aikavälin, kuin puolen vuoden keskiarvoista. Jos katsotaan vaikka kymmenen vuoden keskiarvoa, ei sitä puoltatoista astetta ole vielä saavutettu, mutta kovaa vauhtia sitä kohti ollaan menossa, toteaa tutkimusprofessori Korhonen.

Ilmastotutkijat pitävät Korhosen mukaan noin 30 vuoden aikajaksoa tilastollisesti merkitsevänä, mutta jos muutos on hyvin nopea, kuten nyt, voidaan tarkastella lyhyempääkin aikaväliä, esimerkiksi kymmenen vuoden aikana tapahtunutta muutosta.

El Niño on nyt kääntymässä käänteisilmiökseen, La Ninaksi. Jos se on voimakas, voi se hieman viilentää maapalloa.

Korhonen arvioi, että maapallon lämpenemisessä seuraa nyt tauko, mutta kasvihuonekaasujen pitoisuus on ilmakehässä suuri ja niillä voimakas lämmittävä vaikutus, eli suurta viilenemistä ei ole odotettavissa.

Suosittelemme sinulle