Hyppää sisältöön

Norjan hiihdossa kuohuu – Sundbylle kilpailukieltoa

Norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sunby on saanut kahden kuukauden kilpailukiellon. Kilpailukiellon syynä on astmalääkkeen käyttö.

Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby Kuva: EPA
Anu Karttunen

Norjan hiihtoliitto tiedotti Martin Johnsrud Sundbyn saaneen kahden kuukauden kilpailukiellon Ventoline-nimisen astmalääkkeen väärinkäytöstä. Asiasta kertoo muun muassa norjalaislehti VG verkkosivuillaan.

Hiihtoliitto kertoo verkkosivuillaan, että Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuimen (CAS) mukaan Sundby on rikkonut Maailman antidopingtoimiston (WADA) sääntöjä. Sundby on käyttänyt väärin astmalääkettä ja on saanut tästä kahden kuukauden kilpailukiellon 11. heinäkuuta lähtien.

WADA:n akkreditoitu laboratorio on ilmoittanut, että 13. joulukuuta 2014 Davosissa ja 8. tammikuussa 2015 Dobbiacossa otetuista Sundbyn näytteissä ovat sallitut rajat ylittyneet. Sundby menettää kyseisten maailmancupin kilpailujen voitot ja tämän myötä Tour de Skin sekä maailmancupin kokonaiskilpailun voiton ja myös palkintorahat. Tourin voittajaksi nousee Norjan Petter Northug ja maailmancupin voittajaksi Sveitsin Dario Cologna.

- Olemme pettyneitä päätökseen ja uskomme, että Martinin syyttömyyteen. Tämä tapaus on osoittanut, että säännöt ovat epäselviä, Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Røste kertoo liiton verkkosivuilla ja kertoo liiton ottavan tästä tapauksesta kaiken vastuun.

"Urheilijan pahin painajainen"

Røsten mukaan maajoukkueen lääkäri on luullut hoitavansa Sundbytä sääntöjen mukaan ja liiton lääkintäkunnalla sekä WADA:lla on eri käsitykset, kuinka urheilijat voivat käyttää astmalääkkeitä.

- Olemme tyytyväisiä siihen, että CAS:n päätöksessä todetaan selvästi Martinin tapauksen pohjautuneet "rehelliseen väärinkäsitykseen" siitä, miten säännöt pitäisi ymmärtää. Tuomarit uskovat, että Martin ei ole koskaan tahallisesti rikkönut sääntöjä. Vakavasta astmasta ei ole hyötyä kilpaurheilussa, Røste sanoi.

Martin Johnsrud Sundby on itse kommentoinut tapausta VG:n sivuilla painajaismaiseksi.

- Se, että tämä päättyi näin, on urheilijan pahin painajainen. Olen aina kilpaillut puhtaasti ja rehellisin keinoin. Uskon ja toivon, ettei tällä ole vakavia seurauksia urallani, Sundby sanoi.

Suosittelemme sinulle