Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Aino-Kaisa Saarinen Twitterissä: Olisi reilua, että kaikilla olisi samat säännöt

Martin Johnsrud Sundby sai kaksi kuukautta kilpailukieltoa astmalääkkeen väärinkäytöstä. Muun muassa Aino-Kaisa Saarinen ja Justyna Kowalczyk kommentoivat tapausta Twitter-tileillään.

Aino-Kaisa Saarinen
Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Martin Johnsrud Sundbyn antama positiivinen dopingnäyte annettiin jo kaudella 2014-2015 – 13. joulukuuta 2014 Davosissa ja 8. tammikuussa 2015. Sundby joutui Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) dopingpaneelin kuulemiseen elokuussa 2015, mutta FIS ei antanut norjalaiselle rangaistusta.

Maailman antidopingtoimisto (WADA) valitti asiasta Urheilun kansainväliseen tuomioistuimeen (CAS) lokakuussa 2015 ja CAS antoi päätöksensä 11. heinäkuuta. Norjan hiihtoliitto piti tapauksesta tiedotustilaisuuden keskiviikkona, kun CAS ilmoitti päätöksestään verkkosivuillaan.

- Sundbyn dopingrike julkaistiin vasta CAS:n jälkeen. Olisi reilua, että kaikilla olisi samat säännöt, Suomen maajoukkuehiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kirjoitti Twitter-tilillään.

Justyna Kowalzyk taasen ihmettelee omalla Twitter-tilillään, eikö urheilija pitäisi asettaa kilpailukieltoon heti, kun on antanut positiivisen dopingnäytteen.

Sen sijaan Sundby saa tukea oman maansa urheilijoilta. Muun muassa ampumahiihtäjä Emil Hegle Svenden kirjoitti omalla Twitter-tilillään, että hänen mielestään on sääli, että Sundbytä rangaistaan lääkärin väärinymmärryksen takia. Myös Sundbyn joukkuekaverit ovat olleet shokissa tiedon saatuaan.

- Tämä on kertakaikkiaan traagista, mitä on tapahtunut, Hans Christer Holunder kertoi norjalaislehti VG:lle ja samaa mieltä oli myös maajoukkuehiihtäjä Sjur Röthe.

- On täysin selvää, että Martinilla on tällä hetkellä vaikeaa.

Holunderin mielestä on tilanne, johon Sundby on nyt joutunut, on urheilijalle painajaismainen. Hänen mielestään CAS:n päätös on väärä.

- Martinia ei pitäisi yhdistää tällaiseen, koska säännöt ovat olleet epäselvät ja virheellinen tulkinta on ollut helppo tehdä.

Suosittelemme