Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

ADT:n Seppälä Sundbyn astmalääkkeestä: Pitkäaikainen käyttö toimii kuin anaboliset

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa norjalaistähden ottaneen astmalääkettä lähes kymmenkertaisen määrän. "Ei voi kuin onnitella norjalaisia, että tämä on pysynyt salassa", Seppälä totesi.

Urheilujuttuja: Sundbylle kilpailukieltoa dopingrikkeestä
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

ADT:n Timo Seppälä toteaa Ventoline-astmalääkkeen ja sitä sisältävän salbutamol-lääkeaineen olevan hyvin yleisessä käytössä. Paljon käytettynä salbutamolilla on urheilusuoritusta parantavia vaikutuksia.

- Jos tätä otetaan ylimääräisiä tai jättisuuria annoksia, niin pitkäaikainen käyttö lisää voimaa. Eli se on anabolinen vaikutuksiltaan. Toisaalta se poistaa rasvaa ja avaa tietysti hengitysteitä niin, että on helpompi hengittää, Seppälä kertoo.

Koska Sundby on ottanut astmalääkettä sumutinliuoksena inhalaatiosumutteen sijaan, on kerralla hengitettynä 500 mikrogramman sijasta elimistöön päätynyt 5000 mikrogramma.

- Sundby on sanonut käyttäneensä kolme annosta tätä sumutinliuosta ja viisi tuntia ennen kilpailua. Niinpä salbutamol-rajat ovat ylittyneet selkeästi.

- Hän on siis ottanut lähes 10-kertaisen annoksen pahimmassa tapauksessa. Kun tarkoitus on, että tämä otettaisiin vuorokaudessa useina eri kertoina, aina silloin tällöin, pitkin päivää. Ei niin, että koko annos hotkaistaan kerralla.

Olisiko niin suurelle määrälle mahdollista ollut saada lupa?

- Olisi pitänyt olla selkeät perusteet. Olettaisin, ettei Sundbyllä sellaista tarvetta ole, kuten ei kellään astmaatikolla hoidollisessa mielessä. Jos tämä lääke ei tepsi, on kokeiltava jotain toista, Seppälä toteaa.

Norjan ADT ja FIS painoivat villaisella

Sundbyn tapaus yllätti paljon nähneen ja kokeneen Seppälänkin.

- Kyllä tämä yllätti. Onhan tämä salbutamol sellainen aine, jota paljon käytetään eikä tästä ole aiempia positiivisia dopingtapauksia. Rajaa ei ole ylitetty. En ainakaan tiedä yhtään tapausta.

Sundbyn osalta asia pysyi salassa yli vuoden päivät. Ainoa taho, joka katsoi asiassa olevan dopingrikkeen täyttäviä merkkejä, oli Maailman antidopingtoimikunta WADA, joka vei asian CASiin.

- Norjassa tästä ei annettu rangaistusta, vaan katsottiin, että tämä on ok. Samoin teki Kansainvälinen hiihtoliitto FIS. Tarkoitus on, että nämä pysyvät salassa niin kauan, kunnes tuomio tulee. Suomessa on käynyt niin, että tieto on vuotanut ja siksi nämä ovat paljastuneet ennen kuin on menty CASiin. Ei voi kuin onnitella, että tämä on Norjassa pysynyt salassa, Seppälä toteaa.

Eli onko siis niin, että Norja ADT, Norjan hiihtoliitto ja FIS olisivat voineet painaa tämän villaisella, mutta WADAlle se ei käynyt?

- Juuri näin.

Suosittelemme