Hyppää sisältöön

Satavuotinen pinkan tekemisen perinne katkeaa – Yle kerää lukijoiden armeijamuistoja

Satavuotinen perinne armeijapedin päiväpeiton sääntöjenmukaisesta taittelusta lakkaa, uusittu palvelusohjesääntö ei enää mainitse pinkan tekemistä. Yle kerää lukijoiden armeijamuistoja pinkan tekemiseen liittyvästä ahdistuksesta ja autuudesta.

Varusmiehet tuvassa
Kainuun prikaati on kolmas maavoimien yksikkö, jossa kokeillaan yhteismajoitusta. Puolet alokkaista suostui kokeiluun. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ville Laakso

Jatkossa varusmiehet eivät enää joudu tekemään pinkkaa. Uusitussa palvelusohjessäännössä pinkan tekemistä eli päiväpeitteen taittamista ei enää mainita.

Peruskoulutuskaudella tutuksi – monen mielestä turhankin tutuksi – tuleva pinkan tekeminen on ollut osa varusmiespalvelusta ilmeisesti ainakin sadan vuoden ajan.

– Vahva valistunut arvio on, että pinkkaperinne on ollut Suomessa ainakin heti itsenäistymisestä alkaen yleisen asevelvollisuuden alkaessa. Todennäköisesti vielä paljon pidempään ennen sitäkin, kertoo Antti Kalliola Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta.

Yle kerää lukijoiden pinkka-muistoja armeija-ajoilta. Voit lähettää tarinasi sähköpostilla osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi, julkaista sen somessa tunnuksella #ylepinkka tai suoraan viestinä meille allaolevalla kaavakkeella, joka aukeaa Lähetä kuva -napista.

Huomaathan, että emme julkaise koko nimellä lähetettyjä viestejä, sillä henkilötietojen varmistaminen ei ole aina mahdollista. Laita siis mukaan haluamasi nimimerkki. Voit sen sijaan hyvin laittaa mukaan saapumiseräsi ja joukko-osastosi.

Voit myös lähettää meille kuvan, jos armeijamuistojesi kooelmasta löytyy pinkkaan liittyviä otoksia. Kuvan lähetys -mahdollisuus aukeaa niin ikään allaolevasta napista.

Kuvien lähettämisestä ja niiden käytöstä kerrotaan tarkemmin täällä.

Suosittelemme sinulle