Hyppää sisältöön

Valtion yhtiön monopoli murtuu – viranomaisverkko laajenemassa kaupallisten operaattorien ulottuville

Valtion yhtiön monopoli viranomaisverkkoviestinnän tuottajana on päättymässä.

Kuva: Yle
Aleksi Ylä-Anttila

Viranomaisverkon, lyhyemmin VIRVEn, teleoperaattorina on toiminut tähän saakka kokonaan valtion omistuksessa oleva Suomen Erillisverkot Oy. Nyt valmistellaan ratkaisumallia, jossa myös kaupalliset teleoperaattorit voisivat tuottaa verkkopalveluja viranomaisverkolle.

Uutta, erillistä ja kallista viranomaisverkkoa ei ole tarkoitus rakentaa, vaan verkon toimintaa laajennetaan 4G-verkkoon, jonka toimiluvista on tarkoitus käydä huutokauppaa vuoden lopussa. Tähän huutokauppaan saavat osallistua myös kaupalliset toimijat. 

– Huutokauppakokonaisuuteen liittyy kolme erilaista taajuuskaistaparia, joita nyt sitten ollaan kauppaamassa, ja niitä ei ole tällä hetkellä pidätetty Suomen Erillisverkolle tai muullekaan valtion toimijalle, sisäministeriön tietohallintojohtaja Tapio Aaltonen vahvistaa.

Vanhentunutta verkkoa uudistettava

Puolustusvoimat, poliisi ja muut viranomaiset käyttävät VIRVE-verkkoa keskinäiseen kommunikointiin esimerkiksi pelastustehtävien yhteydessä. VIRVE on erityisen kätevä isojen tapahtumien, kuten konserttien ja urheilutapahtumien yhteydessä, jolloin yleiset verkot menevät helposti tukkoon. Verkko kattaa käytännössä koko Suomen aivan syrjäseutuja lukuun ottamatta.

Välillä voimakkaan kritiikinkin kohteena ollutta viranomaisverkkoa on uudistettava, sillä viranomaisten tarpeet ja vaatimukset sähköiselle viestinnälle ovat kasvaneet viime vuosina. Muun muassa liikkuvan kuvan siirtäminen nopeasti sähköistä verkkoa pitkin on tullut entistä tärkeämmäksi. Siihen nykyinen verkko ei yksinään sovellu.

– Viranomaistoiminta on kehittynyt niin, että on tarve lähettää liikkuvaa kuvaa, videoita ja muuta vastaavaa. Siihen tuo teknologia ja menetelmä ei tällä hetkellä taivu. Sen takia on syytä kehittää sitä. Tuleva taajuushuutokauppa, nimenomaan 700 megahertsin taajuusaluetta koskeva huutokauppa, on siinä keskeisenä elementtinä, Aaltonen kertoo. 

Kaupallisella puolella jo kiinnostusta

Viranomaisverkon palveluiden tuottamisesta kiinnostuneita kaupallisia teleoperaattoreita on jo markkinoilla. DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen vahvistaa, että DNA on kiinnostunut tarjoamaan palveluitaan viranomaisverkolle.

– Mikäli tässä viranomaislaajakaistaverkkoratkaisuissa edetään sitä rataa, että se tulee perustumaan kaupallisten operaattorien ratkaisuihin, niin kyllä me lähtökohtaisesti olemme erittäin kiinnostuneita tarjoamaan näitä ratkaisuja, Leinonen sanoo.

Vanha viranomaisverkko jatkaa näillä näkymin toimintaansa uusien ratkaisujen rinnalla vielä pitkään. Se soveltuu erityisen hyvin nimenomaan puheviestintään, joka säilyy keskeisenä elementtinä viranomaisten sähköisessä viestinnässä.

– Kun tämä huutokauppa ja myös tulevat huutokaupat tulevat ajankohtaisiksi, uskon uusien ratkaisumallien käytön yleistyvän. Aluksi rinnakkaiskäyttönä, mutta sitten myös näiden kaupallisten operaattoreiden kautta, Tapio Aaltonen arvioi.

Suosittelemme sinulle