Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Donald Trump vetäytyisi eurooppalaisten Nato-liittolaisten puolustuksesta

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on linjannut ulkopoliittisia tavoitteitaan. Hän sanoi New York Times -lehden haastattelussa, että Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi esimerkiksi Baltian maita Venäjän uhkaa vastaan.

Donald Trump.
Donald Trump ilmestyi yllättäen puoluekokouksen iltaistuntoon ja kutsui vaimonsa Melanian puhumaan kokoukselle. Kuva: David Maxwell / EPA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidenttiyttä tavoitteleva Trump halusi haastattelussa tehdä selvän pesäeron amerikkalaiseen ulkopoliittiseen perinteeseen, jossa eurooppalaisten Nato-liittolaisten tukeminen on ollut keskeinen toimintaperiaate. Trump sanoi, että jäsenmaiden puolustamisesta voidaan luopua, mikäli valtiot jättävät velvoitteensa hoitamatta.

Donald Trump on koko vaalikampanjansa ajan toistanut, että useat Naton 28 jäsenmaasta ovat toistuvasti jättäneet osuutensa yhteisistä puolustuskuluista hoitamatta. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tulee valmistautua jättämään nämä valtiot huolehtimaan itsestään.

Vetäytymisen perusteena armeijan huikeat kulut

Republikaanien ehdokas puolustelee Yhdysvaltain loitontumista Natosta enimmäkseen taloudellisilla syillä. Hänen mukaansa Yhdysvallat tuhlaa asevoimiin 800 miljardia dollaria.

Hän ei ole ottanut selvää kantaa esimerkiksi joukkojen sijoitteluun. Esimerkiksi amerikkalaisjoukkojen läsnäoloon Etelä-Kiinan merelllä Trump suhtautui epäillen.

Varapresidenttiehdokas vakuutti päinvastaista

Trumpin haastattelu tyrmistytti sekä Clevelandissa koolla olevaa puoluekokousta että demokraattipuoluetta.

Hieman ennen Trumpin kommenttien julkistamista kokouksessa puhunut varapresidenttiehdokas Mike Pence vakuutti, että Trump pysyisi liittolaisten tukena. Pence sanoi, ettei seuraavaa neljää vuotta voida viettää pahoitellen liittolaisille ja pyydellen anteeksi liittolaisilta.

Suosittelemme