Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ritoniemen kadonnut paratiisi – tältä näyttää "savolaisten Riviera" nyt

Entinen Ritoniemen lomakylä on kaukana huippuvuosistaan. Luonnonkaunis alue on nykyisin yksityisomistuksessa eikä mitään palveluja ole ollut vuosiin. Ritoniemen tulevaisuus kiinnostaa Kuopiossa taatusti, sillä alue oli takavuosina suosittu kesäretkipaikka.

liukumäki
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Toni Pitkänen,
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion Vehmersalmella sijaitseva Ritoniemi uinuu omassa rauhassaan. Alueella on vahva matkailuhistoria, mutta viime vuodet ovat olleet hiljaiseloa ja rakennukset ränsistyvät vuosi vuodelta. 

Ritoniemen lomakylä eli kulta-aikaansa 1970- ja 80-luvuilla. Tuolloin lomalaiset yöpyivät mökeissä ja teltoissa. Karavaanareitakin kävi ja Ritoniemeen oli jopa suora laivayhteys Kuopiosta.

Ritoniemi oli takavuosina veneilijöiden suosittu päiväkohde. Veneen sai tankattua ja myös ruokahuolto toimi ravintoloiden pyöriessä. Ritoniemessä pidettiiin myös tansseja ja lavalla kävi koviakin iskelmänimiä. 

Lapsille ykkösjuttu oli valtavan pitkä hiekkaranta. Ritoniemen matalassa rannassa kelpasi harjoitella uintitaitoja.

Ritoniemi oli yleisölle auki vielä muutama vuosi sitten, kun Pekka Sivosen omistama matkailuyritys Blue White Resorts pyöritti paikkaa. Sivosen yhtiö osti Kuopion kaupungilta Ritoniemestä noin 11 hehtaaria vuonna 2007. Kauppahinta oli tuolloin 130 000 euroa.

Ritoniemen tulevaisuus on arvoitus

Blue White Resorts-yhtiö meni konkurssiin vuonna 2012. Kesällä 2013 Ritoniemi siirtyi yksityisomistukseen. Entinen lomakyläalue on nykyisin kuopiolaisen Matti Eestilän ja hänen kahden poikansa sekä joensuulaisen liikemiehen Yrjö Laakkosen omistuksessa.

Ritoniemi on rakennuskiellossa, sillä alue odottaa yhä asemakaavoitusta. Uudet omistajat miettivät mitä Ritoniemessä tapahtuu tulevaisuudessa. Ainakin toistaiseksi mahdollinen tuleva toiminta jää arvailujen varaan. Alueella on ollut ilkivaltaa ja vanhat rakennukset ovat purkukunnossa.

Puomi estää autoilun Ritoniemeen, mutta hiekkarannalla käy edelleen auringonottajia.  

Suosittelemme