Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nova Group -tuomitut Merisalo ja Yli-Saunamäki kasvattavat uutta rakennusalan jättiä – suuria hankkeita ympäri maata

Lahtelainen rakennuskonserni SSR Group kasvaa huimaa vauhtia. Yhtiö työllistää myös vaalirahaskandaalin aikaan Nova-yhtiöiden talousrikoksista tuomittuja Arto Merisaloa ja Tapani Yli-Saunamäkeä. SSR:n pääomistaja Mika Wilenius myös rahoitti Petteri Orpon puheenjohtajakampanjaa.

Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki
Vaalirahakohun tiimoilta tunnetuksi tulleet liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki ovat palanneet kiinteistöalalle. Kuva: Yle
Jarno Liski,
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen poliittista kenttää viime vuosikymmenen vaihteessa repineen vaalirahakohun taustavaikuttajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki ovat tehneet näyttävän paluun kiinteistöalalle. Kaksikko on mukana järjestelemässä useita suuria rakennusprojekteja eri puolilla Suomea. Heitä työllistäviin yhtiöihin on palkattu myös useita muita vaalirahakohussa rypeneen Nova Groupin entisiä johtajia.

Ulospäin toiminta näyttää samantyyppiseltä kuin viime vuosikymmenellä kaksikon toimiessa Nova Group -yhtiöissä: Merisalo ja Yli-Saunamäki pitävät tiivistä yhteyttä poliitikkoihin ja muihin päättäjiin sekä järjestävät erilaisia sidosryhmä- ja edustustilaisuuksia.

Merisalo työskentelee nykyisin kiinteistökonsulttiyhtiö Sadepisarassa ja Yli-Saunamäki samalla alalla toimivassa MW Invest Oy:ssä. Yhtiöiden taustalta löytyvät tavarataloistaan tunnettu Juha Kärkkäinen ja lahtelainen rakennusyrittäjä, SSR Groupin pääomistaja Mika Wilenius.

Sadepisaralla ja MW Investillä on ainakin kymmenkunta suurta yhteistä asuin- ja liiketilahanketta eri puolilla Suomea.

Merisalo ei halua kommentoida nykyistä toimintaansa Ylelle.

– Ei ole mitään sellaisia asioita, projekteja tai hankkeita, jotka olisivat uutisoimisen arvoisia, Merisalo totesi puhelimitse.

Tapani Yli-Saunamäki ei vastannut toimituksen soittopyyntöön.

Myös Sukari mukana –

“En ole puhunut Merisalon kanssa pitkään aikaan”

Merisalon Nova Group antoi kohuttua vaalirahoitusta aikanaan Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta.  Samaa reittiä jaettiin myös Merisalon yhteistyökumppanin, Maskun Kalustetalosta ja Ideaparkista tunnetun Toivo Sukarin tukirahaa. Vaalitukea ohjattiin erityisesti kokoomuksen ja keskustan ehdokkaille.

Myös Sukari on jälleen mukana vanhan yhteistyökumppaninsa liiketoimissa. Hänen yhtiönsä omistaa osan Wileniuksen SSR-konsernin Varsinais-Suomen alueyhtiöstä. Lisäksi Sukari Konserni Oy on mukana Yli-Saunamäen ja Merisalon taustavoimien eli Sadepisaran ja MW-Investin yhteisessä kauppakeskushankkeessa Kotkassa.

En ole ollut Merisalon kanssa edes puhelinkeskusteluissa pitkään aikaan.

Toivo Sukarin mukaan hän lähti osakkaaksi SSR:n alueyhtiöön kiinteistöhankkeen takia. Sukari-konserni on omistanut “5 tai 10 vuotta” tontin Kotkassa, johon on ollut tarkoitus rakentaa pieni kauppakeskus, Sukari kertoo Ylelle.

– Mika Wilenius oli kiinnostunut tontista ja alamme nyt rakentaa sille yhdessä. Minulla on ollut myös Maskun kauppakeskushanke jonkin aikaa vireillä. Sinne voisi rakentaa yli kolmen hehtaarin kauppakeskuksen, Toivo Sukari sanoo.

Sukarin mukaan hän ei ole siirtymässä rakennusalalle, vaan hän aikoo toimia jatkossakin enemmän huonekalukauppiaana ja rakennuttajana.

Sukari kertoo, että useissa SSR:n hankkeissa mukana olevien Tapani Yli-Saunamäen ja Arto Merisalon kanssa hän ei ole yhteydessä.

– En ole ollut Merisalon kanssa edes puhelinkeskusteluissa pitkään aikaan, Sukari sanoo.

SSR laajenee voimakkaasti

Wileniuksen Salpausselän Rakentajien liiketoiminnan ympärille kasvanut SSR-konserni on nousemassa suurten suomalaisten rakennusliikkeiden joukkoon. Konserni arvioi, että sen liikevaihto nousee tämän vuoden aikana 120 miljoonaan euroon.

Grafiikka
Lahdessa ilmestyvä maakuntalehti Etelä-Suomen Sanomat uutisoi SSR-konsernin kovasta kasvusta 13. heinäkuuta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rakennuslehden vertailun mukaan SSR Group on Suomen toiseksi nopeimmin kasvava rakennusalan yritys.

Yhtiö on laajentanut toimintaansa perustamalla yksin ja yhdessä paikallisten talousvaikuttajien kanssa tytäryhtiöitä eri puolille Suomea.

Esimerkiksi Keravalla yhtiö osti keskustatontin Eero Lehdeltä, joka on kokoomuksen kansanedustaja ja Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Grafiikka
SSR:n kasvu on huomiotu konsernin kotipaikkakunnalla Lahdessa ilmestyvässä Etelä-Suomen Sanomissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Wilenius ja Lehti ovat lisäksi perustaneet yhteisen Finrie-yhtiön kolmannen liikemiehen kanssa.  Lehden mukaan kolmikolla oli aikomus ostaa Vantaalta tontti, mutta hanke kuitenkin kariutui eikä yhtiöllä ole ollut toimintaa.

Eero Lehti
Kansanedustaja Eero Lehdellä on yhteinen yritys Salpausselän Rakentajien pääomistajan Mika Wileniuksen kanssa. Kuva: Yle

SSR tuo yhteen vanhat vaalirahapelurit

Viime vuosikymmenen vaalirahaskandaalissa huomio kiinnittyi kahteen erilliseen kokonaisuuteen. Toinen oli Nova Groupin ja Kehittyvien Maakuntien Suomen kautta jaetut vaalirahat. Toinen puolestaan oli keskustalaisten hallitseman Nuorisosäätiön käyttäminen keskustan vaalirahoitukseen.

SSR-konsernin ympärille rakentunut yhteistyöverkosto sulkee sisäänsä nyt niin entiset Nova-miehet kuin Nuorisosäätiönkin. Osa SSR-konsernin huimaavasta kasvusta selittyy yhteistyöllä Nuorisosäätiön kanssa.

Mika Wilenius
SSR:n pääomistaja on lahtelainen yrittäjä Mika Wilenius. Kuva: Pertti Louhelainen / Etelä-Suomen Sanomat

Wileniuksen SSR-konsernilla on pelkästään Lahden seudulla kaksi suurhanketta yhdessä keskustalaisen Nuorisosäätiön kanssa. Hankkeiden yhteenlaskettu arvo on useita kymmeniä miljoonia euroja.

SSR:n Nuorisosäätiölle rakentamien kohteiden joukossa on muun muassa 200 asunnon kerrostalo Lahden ydinkeskustassa ja 45 asunnon rivitalokokonaisuus Espoossa.

Kampanjatukea Petteri Orpolle

Ylen tietojen mukaan Mika Wilenius tuki Petteri Orpon (kok.) puheenjohtajakampanjaa 1490 eurolla. Kampanjan rahoituksesta vastasi Varsinais-Suomen kokoomus. Paikallisjärjestön toiminnanjohtajan Juha Rantasaaren mukaan Orpon kampanjaan kerättiin rahaa noin 40 000 euroa. Varat olivat peräisin lahjoituksista, jotka olivat Rantasaaren mukaan kaikki alle 1500 euroa.

Petteri Orpo
Petteri Orpon kesän 2016 puheenjohtajakampanjaan kerättiin vaalitukea noin 40 000 euroa. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Lain mukaan paikallisjärjestön ei tarvitse ilmoittaa alle 1500 euroa antaneiden nimiä.

Petteri Orpo ei halunnut kommentoida Wileniukselta saamaansa vaalitukea Ylelle. Mika Wilenius ei halunnut kommentoida liiketoimiaan tai kampanjatukeaan Ylelle.

Suosittelemme sinulle