Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nova Groupin entiset johtajat Merisalo ja Yli-Saunamäki kestitsevät taas – järviristeilylle lähti kymmeniä vaikuttajia

Liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki kestittävät poliitikkoja, yrittäjiä ja muita vaikuttajia entiseen tapaansa. Kaksikon kesäkuussa järjestämällä ”vaikuttajaristeilyllä” oli mukana muun muassa eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen, kansanedustaja Eero Lehti sekä keskustan entinen puoluesihteeri Eero Lankia.

Grafiikka
Vaikuttajaristeilylle 17. kesäkuuta 2016 osallistuivat muun muassa (kuvassa vasemmalta) Tapani Yli-Saunamäki, Eero Lankia, Eero Lehti, Arto Merisalo, Seppo Tiitinen ja Mika Wilenius. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jarno Liski,
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

”Meillä on ilo toimia kokoonkutsujina ja kutsua Teidät mukaan seurueeseen matkustamaan legendaarisella höyrylaiva S/S Tarjanteella…”

Kutsun perusteella luvassa oli ruokaa, juomaa, musiikkia ja juhlapuheita – sekä mielenkiintoista seuraa.

Kutsun olivat allekirjoittaneet yhdessä lahtelainen rakennusalan yrittäjä Mika Wilenius, vaalirahakohun myötä suomalaisille tutuksi tulleet liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki sekä Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja ja keskustalainen poliitikko Martti Huhtamäki.

”Matkaliput sekä tarpeen mukaiset kuljetukset, ruoka- ja juomatarjoilut yms. on sponsoroitu yhteistyötahojemme toimesta aiempien vuosien tapaan”, kutsussa todettiin.

Risteily järjestettiin kesäkuun 17. päivänä ja sinne oli kutsuttu 112 suomalaista talouselämän, politiikan ja viihteen vaikuttajaa. Kutsuttujen joukossa oli useita kansanedustajia, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä tunnettuja toimittajia. Presidentti ei osallistunut risteilylle.

Paikalla olleet arvioivat Ylelle, että risteilylle osallistui ainakin 60 ihmistä.

Mitäs imagoriskiä minulla on, eläkkeelle jäävällä äijällä?

Eero Lankia

Pitkän linjan poliitikkoja mukana

Kansanedustajista paikalla oli ainakin kokoomuksen Eero Lehti, jolla on myös yhteinen yritys Mika Wileniuksen kanssa.

– Menin sinne sen takia, että tapasin siellä mielestäni merkittävimmän suomalaisen taidekauppiaan ensimmäistä kertaa, kertoo Eero Lehti.

Risteilylle osallistui myös keskustan entinen pitkäaikainen puoluesihteeri Eero Lankia.

– Kyllä minä sinne osallistuin – ilman sarvia ja hampaita. En nähnyt siinä mitään sopimatonta, sanoo Lankia.

Jotkut kutsutut kertoivat jättäneensä Merisalon kanssa risteilemisen väliin imagoriskin vuoksi. Lankia ei.

– Mitäs imagoriskiä minulla on, eläkkeelle jäävällä äijällä, Telan johtajana työskentelevä Lankia ihmettelee.

Tela on työeläkevakuuttajien etujärjestö.

Lankia sanoi kyllä arvioineensa asiaa ja todenneensa osallistumisen olevan “lain oikealla puolella olemista”.

– Ne ovat tuomionsa kärsineitä ukkoja, eikä minulla ollut mitään syytä kieltäytyä, kun Tapani [Yli-Saunamäki] kutsui, Lankia sanoo.

Merisalon ja Yli-Saunamäen liiketoimista Lankia kiistää tietävänsä mitään.

– Minä en sitä tiedä. Se ei minulle kuulu. Eikä se kummemmin minua edes kiinnosta, sanoo Lankia.

Mika Wileniuksen Lankia kiistää tuntemasta kokonaan.

– Ei nimi sano yhtään mitään, sanoo Lankia risteilyn järjestäjästä.

Otin etukäteen selvää, mistä risteilyssä on kysymys ja minkälaista porukkaa siellä on. Tunsin osan vieraista, jotka ovat politiikan puolelta lähtöisin.

Seppo Tiitinen

Tiitinen osallistui “uteliaisuuden takia”

Eduskunnan pääsihteerin tehtävästä eläkkeelle jäänyt Seppo Tiitinen kertoo osallistuneensa risteilylle ”uteliaisuuden takia”. Tiitinen ei näe mitään ongelmaa siinä, että kutsu risteilylle tuli Nova Group -tapauksen tiimoilta tuomituilta henkilöiltä.

– Nämä henkilöt [Merisalo ja Yli-Saunamäki] ovat aikaisemmat hommansa selvittäneet. Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään sidoksia ja pelkkä uteliaisuus pani liikkeelle. Halusin nähdä, mitä se on.

– Se oli oikein mukava päivä. Ei mikään loistelias sää, mutta tuollainen suomalainen kesäkuinen päivä, Tiitinen sanoo.

Risteilyn maksajasta Tiitinen ei ole varma. Hän sanoo olettaneensa, ”että sen maksoi se yrittäjä [Mika Wilenius], joka oli kutsussa mainittu”.

– Otin etukäteen selvää, mistä risteilyssä on kysymys ja minkälaista porukkaa siellä on. Tunsin osan vieraista, jotka ovat politiikan puolelta lähtöisin. Siellä oli ihan normaalia aamiais- ja lounastarjoilua sekä joitakuita muusikoita, Tiitinen sanoo.

Tapaamisia ravintoloissa ja pesäpallo-otteluissa

Menin sinne sen takia, että tapasin siellä mielestäni merkittävimmän suomalaisen taidekauppiaan ensimmäistä kertaa

Eero Lehti

Liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki pyörittävät vuosia sitten kiinteistökehitysyhtiö Nova Groupia. Yhtiön kautta kanavoitiin suuria summia vaalitukea poliittisille puolueille sekä kansanedustajille. Nova Group ja sen johtajat olivat 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana paljastuneen vaalirahakohun ytimessä.

Nova Group ajautui konkurssiin kesällä 2009. Konkurssipesän pesänhoitajan mukaan konkurssi aiheutui pääosin suurista edustuskuluista, tuesta poliittisille puolueille sekä tuhlailevasta rahankäytöstä kuten kalliiden autojen hankkimisesta.

Ylen tietojen mukaan Merisalo ja Yli-Saunamäki ovat jatkaneet päättäjien kestitsemistä entiseen tapaan. Kaksikko tapaa poliitikkoja, mediavaikuttajia ja talouselämän päättäjiä ravintoloissa, Hyvinkään Tahkon pesäpallo-otteluissa, risteilyillä ja muissa yhteyksissä.

Yli-Saunamäki toimii nykyisin vanhempana neuvonantajana Mika Wileniuksen kiinteistökehitysyhtiö MW Investissä. Merisalo puolestaan on J. Kärkkäinen-konserniin kuuluvan kiinteistökehitysyhtiö Sadepisaran kiinteistöjohtaja.

Sadepisaralla ja MW Investillä on vajaa kymmenen suurta rakennushanketta käynnissä eri puolilla Suomea. Niissä toimii rakennusurakoitsijana lahtelainen rakennusalan yritys SSR Group, jonka pääomistaja on Mika Wilenius.

Suosittelemme