– Nyt ei päivitetä Facebookia, eikä etsitä Pokemoneja, vaan nautitaan juuri tästä, kajauttaa Ritva Tolvanen, eläkkeellä oleva ravintolakoulun opettaja, jolla on vuosikymmenten kokemus rapujuhlista.
Rapujen syönti on sottaista käsityötä – askartelua, jossa maiskuttaminen ja ryystäminen on sallittua. Yhdestä ravusta tulee vain muutamia grammoja syötävää, mutta herkullinen maku palkitsee kärsivällisen puuhailijan.
Rapujen valmistuksessa on kullakin kokilla omat perinteensä. Ritva Tolvanen neuvoo seuraavasti:
- Rapujen tulee olla elossa ja virkeitä ennen keittämistä. Kuolleita rapuja ei saa keittää. Keittoveden täytyy kiehua näkyvästi.
- Keittovesi maustetaan suolalla, sokerilla, tillillä ja raputillillä. Näiden lisäksi Tolvanen lurauttaa sekaan olutta.
- Ravut lisätään veteen pienissä erissä, jotta liemi kiehuu koko ajan.
- Kun viimeinenkin rapu on saatu kylpyyn, niiden annetaan kiehua vähintään kymmenisen minuuttia.
- Keittämisen jälkeen ravut pannaan jäähtymään ja liemi otetaan talteen.
- Ravut tarjoillaan vasta, kun ne ovat jäähtyneet kunnolla ja maku on tekeytynyt. Mielellään vasta seuraavana päivänä.
Katso videolta Ritva Tolvasen neuvot rapujen syömiseen.