Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Homma on lähtenyt käsistä" – yritysten hinku tuulivoimaan huolettaa Luonnonsuojeluliittoa

Suomen Luonnonsuojeluliiton mielestä kilpailu tuulivoimahankkeista on ryöstäytynyt käsistä. Ongelmia on järjestön mukaan erityisesti Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan eteläosissa, joissa tuulivoimayhtiöt ovat kilpaa hakeneet uusia tuulivoima-alueita.

Kaksi tuulimyllyä
Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle
Katariina Poranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirisihteeri Teemu Tuovinen näkee, että tuulivoimahankkeet ovat edistyneet liian kovaa tahtia.

– Lain vaatimat kaavoitustoimet ovat tulleet hirveän paljon jäljessä. Yritykset ovat tässä kujanjuoksussa valikoineet alueita, joita näkevät parhaaksi. Hankkeita on osunut luonnon ja asutuksen kannalta ihan väärille alueille, Tuovinen sanoo.

Satojen myllyjen kokonaisuudet eivät ole kestäviä ratkaisuja minkään kannalta.

Teemu Tuovinen

Hän laskee, että Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin alueelle on suunnitteilla enemmän tuulivoimakapasiteettia kuin on esitetty koko Suomen tarpeeksi. Yksistään Lestijokivarteen on piirretty tuulivoimayhtiöiden suunnitelmissa parisataa tuulimyllyä. Näin suuret voimala-alueet aiheuttavat Tuovisen mukaan väistämättä ongelmia.

– Tuulivoima on ihan hyvä ratkaisu, mutta se on sijoituspaikkakysymys. Satojen myllyjen kokonaisuudet eivät ole kestäviä ratkaisuja minkään kannalta. Muutamien myllyjen ryhmistä sinne tänne sijoiteltuna tuskin on minkäänlaista haittaa.

"Tuulivoima-alueet pirstovat luonnon"

Teemu Tuovisen mukaan vaarana on, että asutukselle koituu suuria vahinkoja.

– Homma on lähtenyt käsistä. Terveysvaikutuksista ei ole mitään tietoja eikä näyttöä. Ongelmia syntyy maankäytön suhteen, vaikka tehtäisiin pelkkä kaavakin ja myllyjä ei koskaan valmistuisi. Toteutuessaan tuulivoima-alueet pirstovat luonnon totaalisesti, kun paikalle tulee hehtaarikaupalla avointa aluetta ja sinne tulevat tiet ja sähkölinjaverkostot.

Lestijoen varrella on paljon erämaaluontoa. Tuulivoima-alueet vaikuttaisivat moniin eläinlajeihin, kuten erilaisiin lintuihin ja metsäpeuroihin, sanoo Tuovinen.

– Ainakin luonnolla on valtavasti sopeutumista.

Suosittelemme