Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Keskusta kiistää irtiotot EU-pakotteista – Kaikkonen: Emme aja kaksilla rattailla

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää väitteen, että Keskusta sooloilisi maataloudelle raskaissa Venäjä-pakotteissa. Kaikkonen vakuuttaa, että Keskusta seisoo pakotteiden takana. Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen on aiemmin pitänyt useiden keskustaedustajien pakotepuheita vastuuttomina.

Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen. Kuva: Yle
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän viennin tyssääminen EU- ja Venäjän vastapakotteisiin on käynyt kalliiksi viljelijöille ja maataloudelle. Pakotekierrettä ovat nyt yltyneet arvostelmaan useat keskustan kansanedustajat.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) on ollut hallituskumppaneiden puheista huolissaan. Hän on vaatinut, että EU:n pakotepolitiikan haukkuminen on saatava keskustassa kuriin.

Kaikkonen: Jaan tuskan, mutta pakotteista ei lipsuta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää moitteet vastuuttomuudesta. Hän sanoo että keskusta ja hallitus on yhtenäinen.

– Hallituksen linja on aivan selkeä. Ukrainan kriisiä pitää ratkoa Minskin sopimuksen viitoittamalla tiellä. Vain se on tie, jolla EU-pakotteita voidaan  purkaa.

Kaikkonen sanoo toki ymmärtävänsä sekä maaseutupuolueen kansanedustajien että viljelijöiden hädän.

– Näissä puheenvuoroissa kuuluu tuska kotimaisen ruuantuotannon ja maatalouden tilanteesta. Ja tämän tuskan kyllä jaan. Viljelijät ovat joutuneet kärsimään tilanteesta enemmän kuin kukaan muu.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäsen (kok.) moitteet vastuuttomuudesta Kaikkonen torppaa.

– Tuosta nyt ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä keskustan kanta joka tapauksessa tähän asiaan on selkeä. Samoin hallituksen kanta. Pakotteista keskusta tai hallitus ei ole lipsumassa.

Kansanedustaja Jari Lepän kanssa eduskuntaryhmän puheenjohtaja on asiasta keskustellut. Ja on osin jopa samaa mieltä. Leppä esitti, että ellei pakotepolitiikasta luovuta, EU korvaisi suomalaisten viljelijöiden EU-pakotteista koituneet menetykset.

– Minusta pitäisi löytää keinoja, joilla viljelijäväestölle kompensoidaan pakotepolitiikan aiheuttamaa valtavaa tulonmenetystä. Ensisijaisesti EU:n pitää tässä toimia. Mutta myös meillä kotimaassa pitää hallituksen miettiä, miten tätä viljelijöiden vaikeata tilannetta voitaisiin helpottaa. Odotan, että hallitus tässä asiassa syksyn aikana tavalla tai toisella toimii.

Entä mitä vastaa eduskuntaryhmän nokkamies väitteisiin, että keskustalta tulee ristiriitaista viestiä: toista hallituskumppaneille ja toista äänestäjille?

– Kaksilla rattailla ajamisesta ei ole kyse. Tuska kumpuaa ahdingosta.

Suosittelemme sinulle