Hyppää sisältöön

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Markus Heikkilä

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kilpailevan ehdokkaan julkinen mollaaminen on yksi vaalitaistelun aseista.

Esimerkiksi vuoden 2008 vaaleissa republikaani John McCainin kampanjakoneisto lanseerasi televisiomainoksen, jossa demokraattien Barack Obamaa verrattiin Britney Spearsiin ja Paris Hiltoniin. Tarkoitus oli luoda kuvaa julkkiksesta, joka on kyvytön johtamaan maataan.

Obama vastasi myöhemmin mainoksella, jossa McCainin kerrottiin omistavan seitsemän taloa samaan aikaan kun tavalliset kansalaiset tuskailivat finanssikriisin keskellä asuntolainojensa kanssa.

Alkuviikosta pidetyssä republikaanien kokouksessa New Jerseyn kuvernööri Chris Christie syytti demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia valehtelijaksi ja rikolliseksi viitaten muun muassa Clintonin sähköpostiskandaaliin.

Tästä riehaantunut kokousväki huusi raivokkaasti "Lock her up", "Sulkekaa hänet vankilaan". Huuto oli kohdistettu Clintoniin.

Yhdysvaltalainen politiikan tutkija Norman Ornstein kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että tämän vuoden presidentinvaalit ovat likaisimmat, mitä hän on koskaan nähnyt.

– Sitä odottaa tiukkaa retoriikkaa. Ei sitä, että messukeskuksellinen ihmisiä keskittyy kaatamaan valtavan määrän sontaa kilpailijan niskaan sen sijaan, että keskittyisi oman ehdokkaan tuleviin tekemisiin, Ornstein hämmästeli.

Demokraatit saivat aasin...

Vaan on sitä osattu ennenkin. Demokraattien vuoteen 2010 saakka logonaan käyttämä aasi sai alkunsa ehdokkaiden välisestä suunsoitosta.

Lähes 200 vuotta sitten, vuoden 1828 presidentin vaaleissa tuolloisten republikaanien edustaja ja istuva presidentti John Quincy Adams kutsui kilpakumppaniaan Andrew Jacksonia aasiksi.

Thomas Nast auttoi popularisoimaan aasin demokraattien tunnuksena. Kuva: Thomas Nast [Public domain], via Wikimedia Commons

Jacksonia itseään aasiksi nimittely huvitti niin, että hän liitti aasin kuvan omiin kampanjajulisteisiinsa.

Lokakampanjan seurausta tai ei, lopulta Jackson voitti vaalit ja hänestä tuli Yhdysvaltain ensimmäinen demokraattisen puolueen presidentti.

Viitisenkymmentä vuotta myöhemmin 1870-luvulla aikansa kuuluisa ja vaikutusvaltainen pilapiirtäjä Thomas Nast avitti aasin popularisoimisessa ja siitä tuli koko demokraattisen puolueen symboli.

... ja republikaanit elefantin

Thomas Nastin Third term Panic marssitti esiin republikaanien logossaan käyttämän norsun. Kuva: Thomas Nast [Public domain], via Wikimedia Commons

Nastin kynästä tuli myös republikaanien elefanttilogo. Hän piirsi poliittiseen Harper's Weekly -lehteen pilakuvan, jossa elefantti töräyttää kärsällään muut eläimet karkuun.Third Term Panic,Kolmannen kauden paniikki-niminen kuva irvaili silloiselle New York Herald -lehdelle, joka oli vahvasti kritisoinut huhuja siitä, että republikaanipresidentti Ulysses S. Grant olisi pyrkimässä vielä kolmannelle kaudelle.   

Thomas Nastin joulupukkia pidetään modernin joulupukin kantakuvana. Kuva: Thomas Nast [Public domain], via Wikimedia Commons

Presidentin kausia ei oltu tuolloin vielä säädetty lailla kahteen, mutta kaksi kautta olivat toimineet kirjoittamattomana sääntönä aina maan ensimmäisen presidentin George Washingtonin ajoilta lähtien.

Norsun kylkeen Nast kirjoitti Republican vote, republikaanien ääni. Hän käytti kärsäkästä useamman kerran 1870-luvulla kuvaamaan republikaaneja, ja seuraavalla vuosikymmenellä myös muut kuvittajat rinnastivat puolueen norsuun.

Ennen Nastin piirustusta norsua oli käytetty ainakin kertaalleen poliittisessa piirrustuksessa republikaanien kuvaamiseen. Yhdysvaltain sisällissodan aikana "elefantin näkeminen" oli sanonta, jota sotilaat käyttivät tarkoittaessaan sitä, että olivat kokeneet taistelujen kauheudet.

Aasin ja norsun lisäksi saksalaissyntyisen Thomas Nastin ansiolistalle on liitetty nykyaikaisen joulupukin karikatyyri. Nastin joulupukkia pidetään modernin joulupukin kantakuvana.

Jutussa käytetyt lähteet: History.com, BBC, harpweek.com, Encyclopedia Britannica, thomasnastcartoons.com

Suosittelemme sinulle