Hyppää sisältöön

Tutkimus: Täysjyvävilja pidentää elinikää

Yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.

Vehnäpeltoa Iitissä
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pidemmän elämän. Kuva: Raine Martikainen / Yle
Yle

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.

Heidän tutkimuksensa perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pidemmän elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta havainnot lisäävät näyttöä entisestään.

Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä, jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin. Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri lainkaan.

Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.

Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli tutkimusten seurantojen aikana.

Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä ravitsemussuosituksia.

Uutispalvelu Duodecim

Suosittelemme sinulle