Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Miljonäärien kesäpaikka, vainottujen turvasatama – neljä poimintaa taiteilijaresidensseistä

Suomessa on viitisenkymmentä taiteilijaresidenssiä. Niitä riittää Ahvenanmaalta Kilpisjärvelle. Kokosimme esimerkkejä kiinnostavista paikoista, jotka imevät ulkomaisia taiteilijoita Suomeen.

Eläintarhan huvila.
Eläintarhan huvila Helsingin sydämessä Tokoinrannassa on yksi kauneimmista residensseistä. Sitä pitää yllä Helsingin kulttuurikeskus, ja se sijaitsee 1800-luvun puuhuvilassa. Paikassa työskentelevät Leena Telen-Eley ja Brian Eley. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Sarvisalo: Liikemiehen kesäpaikka nouseville tähdille

Yksi Suomen erikoisimmista residensseistä sijaitsee Porvoon ja Loviisan lähellä Sarvisalossa. Sitä pitää yllä upporikas liikemies Chaim ”Poju” Zabludowicz yhdessä vaimonsa kanssa. Suljettuun Sarvisalon residenssiin ei haeta, sinne kutsutaan.

Residenssitaiteilijat ovat nousevia kansainvälisiä tähtiä. Vuoden 2016 onnekkaat ovat Ellen Altfest, Matt Connors, Michael Fullerton ja Donna Huanca. Painopisteenä on maalaus.

Suomalaisista Sarvisaloon on päässyt vain kuvataiteilija Antti Laitinen, joka on edustanut Suomea myös Venetsian biennaalissa vuonna 2013. Laitinen tunnetaan luontoa uhmaavista, usein humoristisista tempauksistaan.

Sarvisalo, jossa on myös Zabludowiczien kesäpaikka, on avoinna yleisölle tänä vuonna 17. ja 18. syyskuuta.

2. Kulttuurikauppila Iissä: Pohjoista eksotiikkaa

Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsee Kulttuurikauppila eli residenssi kaikkien alojen taiteilijoille. Pohjoinen eksotiikka on houkutellut paikalle taiteilijoita Kamerunista Kiinaan ja Etelä-Koreasta Intiaan.

Sähköisestä vieraskirjasta voi päätellä, että ulkomaisiin taiteilijoihin ovat kolahtaneet ainakin jäästä sulava joki, revontulet ja aurinko, joka ei suostu laskemaan – ne meille niin tavalliset jutut.

Paraikaa Kulttuurikauppilassa on meneillään Art Ii -biennaali, joka esittelee saamelaista ympäristötaidetta.

Vanha tiilirakennus.
Helsingin edustalla sijaitsevassa Suomenlinnassa toimii myös turvaresidenssi, joka on tarkoitettu kotimaassaan vainotuille taiteilijoille. Kuva: Judit Schuller / HIAP

3. Suomenlinnan turvasatama: Vain vainotuille taiteilijoille

Helsingin Suomenlinnassa on perinteisen taiteilijaresidenssin lisäksi myös humanitaarinen residenssi. Se tarjoaa määräaikaisen työ- ja asuintilan taiteilijoille, jotka ovat vaarassa joutua poliittisen vainon kohteiksi lähtömaassaan.

Safe Haven Helsingissä eli turvaresidenssissä on paraikaa kurditaiteilija Erkan Özgen Itä-Turkista. Hanke sai kesäkuussa Euroopan parlamentin myöntämän Euroopan kansalaisen palkinnon.

Safe Haven Helsinkiä ja sen Artist at Risk -toimintaa pitää yllä Perpetuum Mobile -järjestö yhdessä HIAPin eli Helsingin kansainvälisen taiteilijaohjelman kanssa. Toimintaa rahoittaa Helsingin kaupunki.

4. Korppoon AARK: Saariston pelastaja

Ne taiteilijat, jotka halajavat saaristolaisromantiikkaa, suuntaavat Korppooseen entiseen lautturien taloon rakennettuun residenssiin. AARK-niminen residenssi aloitti toimintansa viime vuonna ja taistelee samalla saariston autioitumista vastaan.

Taiteilijoiden toivotaan pitävän merellisistä asioista, mutta ottavan kantaa myös isoihin kysymyksiin: sinilevään, kalojen katoamiseen ja palvelujen kaikkoamiseen.

Ainakin japanilainen Shinobu Terada ja ranskalainen Marco Dessardo ovat uskaltaneet ottaa kopin. Heidän residenssissä syntynyttä taidettaan on esillä Kitka-nimen saaneessa näyttelyssä, joka on esillä saman Korppoon saaren Paljasjalkapolku-ympäristötaidetapahtumassa.

Suosittelemme sinulle