Hyppää sisältöön

Tieraivon kohteeksi joutunut pyöräilijä: "En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa"

Tuhansia kilometrejä vuosittain pyöräilevä torniolainen Roni Hooli joutui lauantaina autoilijan raivon kohteeksi ja törmäyksen seurauksena sairaalan ensiapuun. Äkkijarrutuksellaan törmäyksen aiheuttanut autoilija ei kysynyt verissään viruvalta Hoolilta edes vointia, vaan syytti kiihkeästi Hoolia ja tämän lenkkikaveria autonsa perään ajamisesta.

Roni Hooli pihassaan pyörän kanssa.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Antti Heikinmatti

Torniolainen Roni Hooli istuu keittiössään Liakassa ja popsii myöhäistä lounasta. Sunnuntai ja maanantai ovat menneet tiedotusvälineiden puheluihin vastaillessa ja apteekissa juostessa: viikonlopun onnettomuuden jälkeen syötävänä on useampaa lääkettä.

Haavoista huolimatta Hooli pitää itseään onnekkaana: törmäyksen seuraukset olisivat voineet olla paljon pahemmatkin.

– Onneksi en osunut autoon pää edellä, eikä niskaan tullut mitään. Eikä edes solisluu katkennut, vaikka se yleensä pyöräilijöillä on herkässä, Hooli sanoo.

Takalasi meni rikki ja lensin törmäyksen voimasta vastaantulijan kaistalle.

Roni Hooli

Viikonlopun kokemus oli kuitenkin järkyttävä. Hooli oli ystävänsä kanssa pyörälenkillä Haaparannan puolella, kun hän kuuli takaansa lähestyvän auton äänimerkkiä huudattaen.

– Ajoimme kaverin kanssa rinnakkain tien laidassa. Auto tuli takaa tyytti pohjassa ja yhtäkkiä se oli sitten rinnalla ja meni minusta ohi ehkä parin-kolmenkymmenen sentin päästä, Hooli kertaa.

– Saman tien auto ryhmittyi meidän ajolinjalle ja painoi jarrua. Ensin vähän, löysäsi ja sitten pohjaan asti, niin että törmäsin auton perään.

Törmäsi neljääkymppiä auton takalasista läpi

Muistikuvat tapahtumasta ovat epäselviä, mutta hän sanoo jarruttaneensa – takakumi on kulunut sisärenkaaseen asti. Vauhti ei kuitenkaan ehtinyt pysähtyä, sillä Hooli syöksyi äkkijarrutuksen tehneen auton takaosaan 39 kilometrin tuntivauhdilla.

Haavatyynyjä Roni Hoolin olkapäässä.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

– Osuin ilmeisesti jotenkin olkapää edellä auton kuljettajanpuoleiseen takayläkulmaan. Takalasi meni rikki ja lensin törmäyksen voimasta vastaantulijan kaistalle.

Triathlonia harrastava Hooli polkee kesäkauden aikana puolenkymmentä tuhatta kilometriä enimmäkseen Tornio-Haaparanta -alueella. Tähän mennessä hän ei ole koskaan törmännyt mihinkään moista tieraivoa muistuttavaankaan käytökseen autoilijoiden taholta.

– Täällä pohjoisessa on sen verran vähän liikennettä, että kyllä luulisi että sovitaan samoille teille. Ja työmaapyöräilyssäkin autoilijat ovat melkein liiankin kohteliaita, Hooli kehuu.

Kuski ei kysellyt vointia – syytteli auton rikkomisesta

Volvollaan Hoolin sairaalakuntoon telonut keski-ikäinen mies ei hänen mukaansa edes kysynyt miten heidän kävi, vaan hyökkäsi syyttelemään pyöräilijöitä.

– Hän huusi, että olemme rikkoneet hänen autonsa ja että se oli meidän syy, että ajoimme perään.

Kuljettajan tyyttäily oli kuitenkin kiinnittänyt tien vieren asukkaiden huomion, ja tapauksella on silminnäkijöitä. Hooli ystävineen soitti paikalle poliisit, jotka tutkivat nyt asiaa liikennerikkomuksena.

Kolarin seurauksena Hoolin olkapäähän tuli leveä haava, josta jouduttiin poistamaan lasinsiruja leikkauksessa. Vamma tuli huonoon aikaan, sillä kolmen viikon kuluttua hänen pitäisi olla starttiviivalla Kalmarin Ironman -triathlonkisoissa.

– Koko treenikausi menee nyt tavallaan hukkaan, jos sinne ei pääse. Mutta toisaalta mies ja jopa kalustokin säästyi isommilta vaurioilta, joten pitää olla siitä tyytyväinen.

Suosittelemme sinulle