Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Partiolainen nukkuu vaikka mukulakiveyksellä – Roihu-leiri levittäytyi kaupunkiin

Partioleiri Roihu toi telttakylän keskelle kaupunkia. Kahtena yönä kaikkiaan yli sata leiriläistä yöpyy Hämeenlinnan torilla. Kyseessä on Virvatuli-kaupunkiseikkailu.

Telttakylä heräilee Hämeenlinnan torilla
Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Näky Hämeenlinnan torilla saa hieraisemaan silmiä: neljätoista telttaa nököttää torin yläreunassa. Torin telttaleiri on osa Roihu-partioleirin Virvatuli-kaupunkiseikkailua. Samoojaikäiset, eli 15-17 vuotiaat nuoret partiolaiset suunnistavat kaupungilla ja he tekevät tehtäviä eri pisteissä.

Kaikista teltoista kuuluu tuhinaa vielä juuri ennen aamukahdeksaa. Ainoastaan yhden teltan ulkopuolella istuu risti-istunnassa makuualustansa päällä palmikkopäinen Ida. Vastaheränneen karhealla äänellä Ida vakuuttelee yön sujuneen ihan hyvin.

– Olihan se vähän epämukavaa, kun nämä mukulakivet on aika tälläisiä mukulaisia. Mutta joo, kyllä ihan hyvin nukuin.

Essi Laukkanen ja Jonas Aho aloittelevat leiripäivää torilla. Takaa pilkistää Hämenlinnan Raatihuone.
Essi Laukkanen ja Jonas Aho aloittelevat uutta leiripäivää keskellä Hämeenlinnan toria. Kuva: Kati Turtola / Yle

Toriympäristön yölliset äänet poikkeavat metsän äänistä, vaikka mitkään voimakkaat tai häritisevät äänet eivät Idan unia häirinneetkään.

– Pulut lenteli tuossa ja autoja meni ohi.

Torilla yöpyminen partioleirillä on Idalle ensimmäinen kerta.

– Olen parissa partiotaitokisassa suunnistanut ympäri kaupunkia, mutta en ole kyllä koskaan nukkunut missään torilla. Oli ihan uusi kokemus tämä, hymyilee Iida.

Telttakylä kiinnostaa ohikulkijoitakin

– Tämä on nyt toinen päivä, kun asun tässä Hämeenlinnan torilla, nauraa Essi Laukkanen, joka vastaa kaupunkiseikkailu Virvatulen järjestelyistä.

Essi näpyttelee ahkerasti läppäriään ja setvii tulevan päivän logistiikkaa. Ensi yöksi tulee toinen 60 hengen ryhmä torillle. Sellaisen lauman kanssa ei auta lähteä hortoilemaan kaupungille.

Kyllä tässä jonkin verran ihmisiä kävi kyselemässä

Essi Laukkanen

– Samoajien eli 15-17-vuotiaitten partiolaisten kaupunkiseikkailuun liittyy erilaisia tehtävärasteja. Meillä oli mm. tutustuminen Hämeenlinnan seudun vesillä. Osallistujat kävivät myös tuolla pelastuslaitoksella ja harjoittelivat vähän alkusammutusta ja sitten tekivät tiimirakennustehtäviä.

Partiolaisten leiri torilla on herättänyt mielenkiintoa, ja uteliaita piipahtelikin illalla telttakylän ympärillä.

– Kyllä tässä jonkin verran ihmisiä kävi kyselemässä, mutta tosi positiivisessa hengessä ihmiset olivat kiinnostuneita, kertoo Essi Laukkanen.

Sissimuonaa ja kahvia pakasterasiasta

Leiriläiset yöpyvät keskellä kaupunkia ja ravintoloiden läheisyydessä, mutta torin telttakylässä ruokalistalla on varsin perinteistä retkimuonaa.

– Aamiaiseksi on tuollaista pussipuuroa ja sitten päivällinen on sissimuonaa. Siinä on kaksi makuvaihtoehtoa, gulassi ja tuollainen tomaatti-valkosipuli-kasvisversio.

Jonas Aho istuu vieressä, ja siemailee rauhallisesti aamukahviaan pakasterasiasta.

– Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Kerralla voi ostaa neljä kappaletta pakasterasioita, jotka toimii samalla kuppina ja keittokulhona. Ja niihin kuuluu kannet. Se on toiminut hyvin, esittelee Jonas.

Torin reunan kuppilat ovat houkutelleet partiolaisia syömään, mutta Essi itse ei vielä ole ehtinyt.

– Ehkä tänään sitten sissiruokaan jotain vaihtelua, naurahtaa Essi.

Suosittelemme