Hyppää sisältöön

NRK: Haltin lahjoittaminen Suomelle Norjan pääministerin pöydällä

Ehdotus Haltin huipun lahjoittamisesta Suomelle on edennyt Norjan pääministerin pöydälle. Kaivuonon kunta esitti keväällä, että Haltitunturin huippu voitaisiin lahjoittaa Suomelle itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi.

Haltin huippu 1331 mpy on Norjan puolella Kåfjordin kunnassa. Suomen korkein kohta 1324 on Haltin rinteellä rajapyykillä 303B.
Haltin huippu 1331 mpy on Norjan puolella Kåfjordin kunnassa. Suomen korkein kohta 1324 on Haltin rinteellä rajapyykillä 303B. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Pirita Näkkäläjärvi

Haltin lahjoittaminen Suomelle on Norjan pääministerin pöydällä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Kyse on siitä, pitäisikö Haltin huippu lahjoittaa Suomelle sen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi.

Norjan hallitus on pohtimassa asiaa, kertoo NRK.

Lahjoitusta esitti Kaivuonon kunta

Haltitunturin huipun lahjoittamista Suomelle esitti keväällä Kåfjordin eli Kaivuonon kunta. Huippu on kunnan alueella.

Kåfjordin kunnan mukaan Suomi on ehkä ainoa maa, jonka korkein kohta ei ole tunturin tai vuoren huippu vaan sijaitsee rinteellä.

Norjan puolella oleva huippu on 1 331 metriä meren yläpuolella. Suomen korkein kohta on Haltin rinteessä 1 324 metrin korkeudessa Suomen ja Norjan rajapyykillä 303B.  

– Huippu olisi hieno lahja veljeskansalle, sanoi Kåfjordin kunnanneuvos Svein Leiros keväällä.

Siirtäminen tarkoittaisi Norjan ja Suomen välisen rajan siirtämistä 40 metrillä, jotta koko huippu siirtyisi Suomelle.

Pääministeri: Olemme miettimässä asiaa

Norjan pääministeri Erna Solberg vahvistaa Norjan TV2:lle tiedon siitä, että hallitus on saanut virallisen esityksen Haltin lahjoittamisesta.

– Asiaan liittyy joitain muodollisia haasteita ja en vielä päättänyt omaa kantaani asiaan. Mutta me olemme miettimässä asiaa, sanoo Solberg.

Korjattu 27.7.2016 klo 18:57: Kyse ei ole Haltin korkeimman huipun lahjoittamisesta vaan Haltin korkein kohta jäisi edelleen Norjalle. Sen sijaan kunnan ehdotuksessa pohditaan sitä, että Suomen korkein kohta sijaitsee rinteellä. Jos Norja lahjoittaisi erään Haltin huipuista Suomelle, saisi Suomikin korkeimmaksi kohdakseen vuoren huipun.

NRK Troms: Vurderer om Finland skal få fjell i gave fra Norge (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle