Hyppää sisältöön

Seksuaalinen ahdistelu Oulun poliisin alueella lisääntynyt, rikosten kokonaismäärä merkittävästi vähentynyt

Oulun poliisilaitoksen tietoon tulleiden rikosten määrä väheni alkuvuonna yli 13 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Seksuaalisten ahdisteluiden määrä on lisääntynyt, ja ulkomaalaisten epäiltyjen osuus on kasvanut.

Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt vuoden alkupuoliskolla Oulun polisiin alueella.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli vähän yli 34 000 rikosta, tänä vuonna hieman alle 30 000. Prosentuaalisesti määrä on yli 13 prosenttia edellisvuotta pienempi, mikä on valtakunnallisesti merkittävä lasku. Koko maassa rikosten määrä väheni reilut kaksi prosenttia.

– Lähes kaikissa rikoslajeissa määrät ovat vähenemään päin, kertoo apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta Oulun poliisista.

Seksuaalirikoksissa ulkomaalaisten epäiltyjen osuus kasvaa

Erilaisia seksuaalirikoksia Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 119 kappaletta, kun vuosi sitten niitä oli tullut tietoon 117 kappaletta. Määrä on pysynyt siten lähes samana.

Seksuaaliset ahdistelut ovat lisääntyneet. Ahdisteluista on tehty nyt 19 rikosilmoitusta, kun vuosi sitten niitä oli 11. Prosentuaalinen kasvu on yli 72 prosenttia. Kymmenessä tapauksessa rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa. Heistä seitsemän on ulkomaalaisia.

Ulkomaalaisten suhteellinen osuus seksuaalisen ahdistelun epäiltynä on viime vuoteen verrattuna kasvanut.

– Määrät eivät kokonaisrikollisuudessa ole suuria, mutta edustavat huomattavaa osaa kaikista seksuaalirikoksista, toteaa Karnaranta.

Rikosylikomisario Tapani Tasanto toteaa, että seksuaalinen ahdistelu tuli rangaistavaksi teoksi syksyllä 2014. Erityisesti naiset ovat tietoisia muutoksesta ja ovat herkemmin tehneet tutkintapyyntöjä poliisille.

– Tämä on hyvä suuntaus, sillä kenenkään ei tarvitse sietää epämiellyttäväksi kokemaansa asiaa, kertoo Tasanto.

Ahdisteluja tapahtuu niin kotona, työpaikalla, kylässä kuin tanssilattiallakin. Useimmiten ennen ahdistelua on käyty keskustelua hyvässä hengessä ja siitä tilanne on kehittynyt lopulta seksuaaliseksi koettuun ahdisteluun, Tasanto kertoo.

Tänä vuonna poliisin tietoon on tullut 30 raiskausta kun niitä vuosi sitten tuli tietoon 39. Raiskauksesta epäillyistä 53 % on ollut ulkomaalaisia, kun heidän osuutensa vuosi sitten oli 23,5 %.

Väkivaltarikokset vähentyneet

Kenenkään ei tarvitse sietää epämiellyttäväksi kokemaansa asiaa.

Tapani Tasanto

Väkivaltarikokset ovat vähentyneet lähes 12 prosentilla. Henkirikoksetkin ovat nyt suhteellisesti ottaen vähentyneet merkittävästi. Viime vuonna samaan ajankohtaan mennessä poliisilaitoksen tietoon oli tullut kuusi henkirikosta, nyt kaksi. Myös henkirikosten yritykset ovat vähentyneet yli kymmenellä prosentilla.

Pahoinpitelyrikoksia tuli poliisin tietoon noin 1300 kappaletta, joissa rikoksesta epäilty on tiedossa lähes 1200 tapauksessa. Näistä ulkomaan kansalaisia on 124 henkilöä.

Ulkomaalainen oli asianomistajana yhdeksässä prosentissa pahoinpitelyitä, kun viime vuonna osuus oli neljä prosenttia.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan näkemys on, että merkittävä osa pahoinpitelyistä, joissa ulkomaalainen henkilö on asianomistajana tai rikoksesta epäiltynä, myös toinen osapuoli on ollut ulkomaalainen. Joukossa on myös yksittäisiä tapauksia, joissa toisena osapuolena on suomalainen henkilö ja toisena ulkomaalainen.

Petosrikokset tapahtuvat nykyään pääosin netissä

Rikosylikomisario Tapani Tasannon mukaan Oulun poliisilaitos on paneutunut petosrikosten ennaltaehkäisyyn tiedottamisella ja nopealla puuttumisella havaittuihin rikoksiin. Petosrikokset ovatkin vähentyneet viimeisellä tarkastelujaksolla lähes kahdeksan prosenttia. Petosten yritykset ovat vähentyneet kolmanneksella, mikä kertoo kenties siitä, että petoksia lähes ammatikseen tekevät ovat huomanneet petoksista jäätävän lähes aina kiinni.

Petosrikoksiin liittyy usein myös identtiteettivarkaus, joka tuli nimikkeenä rikoslakiin viime syksynä. Kuluvan vuoden aikana Oulun poliisilaitoksella on kirjattu identtiteettivarkauksia kaikkiaan 115 kappaletta.

Suosittelemme sinulle