Hyppää sisältöön

Avaruuden ääniä kuuntelevassa pikkukaupungissa eletään ilman kännyköitä ja internetiä

Green Bankissa Yhdysvalloissa sijaitsee yksi maailman edistyneimmistä radioteleskoopeista. Sen toimintaa eivät saa häiritä netti, puhelimet tai edes mikroaaltouunit. Kaupungin elämänmenoa on verrattu 1950-lukuun.

Robert C. Byrd Green Bank -teleskooppi on maailman suurin liikuteltava radioteleskooppi.. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Anniina Wallius

Länsi-Virginian osavaltiossa sijaitsevan alle 150 asukkaan Green Bankin asukkaat kutsuvat kotikaupunkiaan Yhdysvaltain hiljaisimmaksi kaupungiksi. Syynä on pikkukaupungin iso erikoisuus: vuosituhannen vaihteessa pystytetty radioteleskooppi, joka kykenee havaitsemaan avaruuden energia-aaltoja satojen miljoonien kilometrien päästä.

Kaupungissa ei saa olla muita signaaleja häiritsemässä kuuntelua. Niinpä sieltä puuttuvat wifi-verkot ja kännykät. Digitaalikameralla ei parane näppäillä kuvia, radiosta ei kuulu mitään, ja mikroaaltouuneillekin tutkijat kurtistavat kulmiaan.

Jopa liikkumiselle on kieltonsa: runsaan puolentoista kilometrin säteellä teleskoopista saa ajaa vain diesel-autoilla, koska niissä ei ole sytytystulppia. 

Kännykän radiosignaali on kovaa melua

Robert C. Byrd Green Bank -teleskooppi (siirryt toiseen palveluun)on maailman suurin käänneltävä radioteleskooppi. Laite kurottaa miltei 150 metrin korkeuteen ja kykenee kuulemaan erittäin pieniä signaaleja avaruudesta.

Kuva: NRAO/AUI

Jos ihmiskunta joskus kuulee merkin elämästä muualla kuin Maassa, on hyvinkin todennäköistä, että se tapahtuu ensimmäisenä juuri Green Bankissa. Vastaavia huipputeleskooppeja tosin on toista kymmentä muuallakin maailmassa.

Tutkijoiden mukaan Green Bankin teleskoopille riittää avaruuden signaaliksi watin miljoonasosan miljardisosan miljardisosa. Sellaiseen verrattuna kännykän vaatima radiosignaali on korvia huumaavaa melua.

Turistille kännykättömyys voi olla rankkaa

Green Bankissa on koulu, posti, kirjasto, kauppa, kirkko, parturinliike ja huoltoasema. Turisteja varten on antiikkiliike sekä koreja ja tilkkupeittoja myyjä kauppa. Kaupunkilaisten elämän kuvaillaan muistuttavan 1950-lukua tanssi-iltoineen ja ompeluseuroineen.

Observatorion päätutkijaa Jay Lockmania naurattaa CNN-kanavan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, kun häneltä kysytään, miten on mahdollista elää ilman kännykkää, ihan vain lankapuhelinten varassa. Green Bankin kadunkulmassa nököttää yhä vanhan ajan puhelinkoppi. 

Kaupunkilaiset ovat tottuneet elämäänsä, ja useat kuvailevat hiljaisuutta ja riippumattomuuttaan nykyajan tekniikasta huippuhienoksi. 25 000 vuosittaisessa turistissa sen sijaan on valvomista.

– Jotkut tulevat suorastaan hysteerisiksi, kun eivät saa käyttää pikku laitteitaan, Lockman kertoo.

Virtuaalivierailulle observatorioon pääsee tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle