Hyppää sisältöön

Satakunnasta kadonneiden merimetsojen arvoitus selvisi: Rynnistivät Pohjanmaalle

Satakunnassa merimetsojen määrä on vähentynyt merkittävästi, kun lintujen häirintä sai Merikarvian populaation muuttamaan Pohjanmaalle ja Poriin. Nyt merimetsojen häirintää joudutaan pohtimaan myös Pohjanmaalla.

Merimetson poikaset kuuluvat nyt merikotkien ruokalistaan. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Suomen suurimman merimetsoyhdyskunnan häirintä Merikarvialla sai linnut muuttamaan Pohjanmaalle ja Poriin.

Suomen ympäristökeskus kertoo, että suurin osa yli 4 000 pesän merimetsoyhdyskunnan linnuista lähti Närpiöön, Vaasaan ja Mustasaareen. Pieni osa muutti Poriin Merikarvian eteläpuolelle. Kaikkiin neljään, jo ennestään olemassa olleeseen yhdyskuntaan on tullut tuhat uutta pesää.

Merikarvian merimetsohäirinnän takia Pohjanmaan merimetsokanta kolminkertaistui edellisestä kesästä 7 150 pesään ja Satakunnan kanta puolittui 3 950 pesään.

Ongelma siirtyi

Ympäristöviranomaiset antoivat alkuvuonna luvan häiritä merimetsojen pesintää Merikarvialla ja myös tuhota pesiä ennen pesimäkautta. Linnut ovat paikallisten asukkaiden valitusten mukaan häirinneet muun muassa mökkiasukkaita ja kalastajia.

Merikarvian lintujen häätö näyttää kuitenkin siirtäneen ongelman toisaalle. Esimerkiksi Vaasassa on jo haettu lupaa kasvaneen merimetsoyhdyskunnan häirintään.

Luonnonsuojelijat ovat arvostelleet kalastajien asenteita merimetsoja kohtaan. Kalastajat väittävät lintujen heikentävän kalakantaa, mikä ei luonnonsuojelijoiden mielestä pidä paikkaansa. Mökkiläiset puolestaan arvostelevat lintujen aiheuttamaa esteettistä haittaa.

Suosittelemme sinulle