Hyppää sisältöön

Estekisa keskellä kaupunkia – Hanko täyttyy hevoskansasta

Suomen suurin esteratsastustapahtuma SeaHorse Week houkuttelee satoja kisaajia sekä runsaasti yleisöä Hankoon. Kaupungin keskustaan rakennetulla kisapaikalla nähdään kuluvan viikon aikana kaikki esteluokat poneista Suomen huippuihin asti.

Estehevonen valmistautuu kisoihin.
Kuva: Yle
Paula Tiainen

HANKO Kavioiden kopsetta ja hevosten hirnahtelua miltei keskellä kaupunkia sijaitsevassa kylpyläpuistossa. SeaHorse Week on Helsinki International Horse Shown lisäksi Suomen ainoa ratsastustapahtuma, joka rakennetaan alusta loppuun saakka paikkaan, jolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä hevostelun kanssa.

Tapahtuma onkin melkoinen urakka Hankoniemen ratsastajaseuralle. Yli tuhannen lähdön viisipäiväinen kisa järjestetään talkoovoimin.

– Jonkin verran tulee toimihenkilöitä muualta, mutta käytännössä meidän jäsenet järjestävät koko tapahtuman. Tämä on meidän juttu, hyvä tapahtuma, josta tulee niin paljon positiivista palautetta, että se saa ihmiset osallistumaan järjestelyhin vuosi toisensa jälkeen, kilpailunjohtaja Mia Maukonen toteaa – ja kysyy kelloa.

Seuraava tehtävä kutsuu heti haastattelun jälkeen.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

"Puskapolleilusta" kisakentille

Valkeakosken Tarttilasta Hankoon kisaamaan saapunut Jenni Vahekoski taluttaa ratsuaan Patua puiston koivujen tarjoamassa varjossa. Helteinen kisakeli vie mehut sekä ratsastajasta että hevosesta. Ensimmäinen suoritus 80-senttisissa esteissä meni kuitenkin nappiin.

Hevosia estekisa-alueella.
Kuva: Yle

– Tosi hyvin meni, ehkä olisin itse voinut vähän vähemmän pitää, mutta muuten meni ihan sujuvasti ja hienosti. Hevonen ehkä hiukan kuumeni, mutta parempi se niin on, kuin että pitää potkia eteenpäin.

Vahekoski on ratsastanut koko 23-vuotisen ikänsä ja kisannut nyt muutaman vuoden Mari Vainion valmennuksessa.

– Enää ei voi puhua harrastuksesta, kyllä tämä niin tärkeää on. Puskapolleilu on vaihtunut tiiviseen kisaamiseen ja tämän hevosen kanssa haluaisin päästä sinne 120-senttisiin esteisiin saakka, mutta sen näkee sitten, että mitä hevosella on annettavaa, Vahekoski pohtii.

Katsomo täyttyy ääriään myöten viikonloppuna

Osa Hangon SeaHorse Weekin viehätystä on erikoisen kisapaikan lisäksi se, että kaikki osallistujat poniluokasta Suomen huippuihin asti kisaavat samalla kentällä. Tapahtumassa on oma sarjansa myös suomenhevosille.

– Ykkös- ja kakkostason kisaajat pääsevät samoihin puitteisiin kuin sunnuntain Grand Prix -osallistujat. Se on varmasti yksi syy, että miksi tänne halutaan tulla.

Kesäkaupunkina tunnettu Hanko houkuttelee monet osallistujat jäämään kisatunnelmiin vielä oman suorituksen jälkeenkin.

– Osa kisaajista vie startin jälkeen hevosen kotiin ja palaa tänne lomailemaan ja seuraamaan muiden suorituksia. Täällä on mieletön määrä yleisöä varsinkin viikonloppuna, kisanjohtaja Maukonen iloitsee.

Suosittelemme sinulle