Hyppää sisältöön

Kolmannes vihreiden ja perussuomalaisten kannattajista luopuisi kannabiksen käytöstä rankaisemisesta

Perussuomalaisten kannattajien näkemys kannabiksen käyttörangaistuksesta eroaa muiden hallituspuolueiden, keskustan ja kokoomuksen, kannattajien mielipiteistä, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Myönteisimmin rangaistuksesta luopumiseen suhtautuvat vasemmistoliiton ja RKP:n äänestäjät.

Kannabista, tupakkaa ja alkoholijuoma.
Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä järjesti päihdekuntoutusta kymmenien kuntien asukkaille vuosikymmeniä. Jäljellä olevat jäsenkunnat ovat jo sopineet yhtymän purkamisesta, joka voi kuitenkin viivästyä hallintoriidan vuoksi. Kuva: AOP
Varpu Kiviranta

Suomalaisen huumepolitiikan muutos vaatisi, että jokin suurista puolueista ottaisi kantaa politiikan lieventämisen puolesta, kuvailee erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta. Hän ei näe sitä todennäköisenä. Sen suuntaisia ovat myös suurten puolueiden kannattajien mielipiteet Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä.

Vastaajilta kysyttiin, mitä mieltä he ovat väitteestä, että kannabiksen käyttörangaistuksesta pitäisi luopua kokonaan. Lisäksi heiltä tiedusteltiin muun muassa sitä, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Kielteisimmin kannabiksen käyttörangaistuksesta luopumiseen suhtautuvat keskustan ja kristillisdemokraattien äänestäjät, joista yli puolet valitsi tiukimman linjan. Kun huomioidaan myös ne, jotka vastasivat olevansa rangaistuksesta luopumisesta jokseenkin eri mieltä, suurin vastustajien joukko löytyy SDP:n äänestäjistä, joista 77 prosenttia kallistuu täysin tai jokseenkin rangaistuksen puolelle.

grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hallituspuolueiden äänestäjiksi tunnustautuvat eivät ole kannabiksen käyttörangaistuksen poiston puolella. Kokoomusta äänestävien osalta vastaava lukema on 69 prosenttia, keskustaa kannattavien 70 ja perussuomalaisten osalta 66 prosenttia.

Demareiden, kokoomuksen ja keskustan äänestäjistä 11–17 prosenttia luopuisi kannabiksen käyttörangaistuksesta. Perussuomalaisten äänestäjistä vastaava osuus on 32 prosenttia. Määrä on kutakuinkin sama kuin vihreiden kannattajilla, joista 33 prosenttia vastasi olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä, että kannabiksen käyttörangaistuksesta tulisi luopua.

Kannabis jakaa vasemmistopuolueiden kannattajia

SDP:n äänestäjien ero toisen vasemmistopuolueen vasemmistoliiton kannattajiin on selkeä. Vasemmistoliiton äänestäjistä 45 prosenttia oli täysin tai jokseenkin rangaistuksen poistamisen puolella ja 35 rangaistuksen säilyttämisen kannalla. Vasemmistoliitto oli ainoa puolue, jonka kannattajista enemmistö oli kyselyssä sitä mieltä, että kannabiksen käyttörangaistuksesta pitäisi luopua.

Vihreiden äänestäjien joukossa rangaistuksen kannattajien ja vastustajien ero on pieni: 33 prosenttia luopuisi käyttörangaistuksesta ja 37 prosenttia säilyttäisi sen.

RKP:n kannattajista 45 prosenttia luopuisi käyttörangaistuksesta ja 55 prosenttia ei näe syytä siitä luopumiseen.

Kristillisdemokraatit on puolueista ainoa, jonka kannattajista yksikään ei ollut kyselyssä täysin samaa mieltä väitteestä, että kannabiksen käyttörangaistuksesta olisi luovuttava. Käyttörangaistuksen kannalla, täysin tai jokseenkin, oli heistä 73 prosenttia. 19 prosenttia kristillisdemokraattien kannattajista vastasi, ettei osaa sanoa. Muissa puolueissa näin vastanneiden osuus jäi selvästi alle 10 prosentin. RKP:n ja perussuomalaisten kannattajista kukaan ei valinnut vaihtoehtoa "en osaa sanoa".

Suosittelemme sinulle