Hyppää sisältöön

Hallituksen veroale ei toisi juuri lisäinvestointeja – "Uudistus voisi avata mahdollisuuksia verosuunnitteluun"

Ylen käsiinsä saaman ja vielä julkaisemattoman Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan ensimmäisinä vuosina yhteisöveroa kertyisi huomattavasti nykyistä vähemmän, mutta veroalen vaikutus julkiseen talouteen pienenisi jatkossa. Helsingin Sanomat kertoi tänään hallituspuolue keskustan suunnitelmista rukata yritysten verotusta uusiksi.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Hannu Tikkala

Valtiontaloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) vielä julkaisematon selvitys ei anna vahvaa selkänojaa hallituspuolue keskustan suunnitelmille muokata yritysten verotusta.

Vattin selvityksen mukaan ”(investointi) varauksella saattaisi olla pieni positiivinen vaikutus investointeihin” Hallituspuolue keskustassa on Helsingin Sanomien mukaan perusteltu yritysveron muokkaamista lisäinvestointien aikaansaamisella.

Lehti kertoi tänään, että keskusta ajaa vahvasti muutosta yritysverotusjärjestelmään jo elokuun budjettiriihessä. Puolue haluaisi yrityksille mahdollisuuden investointivarauksiin.

Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että yritys voisi jättää osan voitoistaan verotuksen ulkopuolelle. Tämän osan se voisi myöhemmin käyttää investointeihin tai maksaa voitto-osuudesta verot myöhemmin.

Hallituskumppani kokoomus ei ole lehden tietojen mukaan innostunut nopeista muutoksista. Puolue haluaisi vielä odottaa ensi kevääseen, jotta yritysverotusta voitaisiin tarkastella laajemmin.

"Verosuunnittelu vaarana"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttäsen mukaan uudistuksessa piilee myös toinen vaara.

– Investointivaraus on malli, jonka vaikutukset riippuvat yksityiskohdista. Jos se toteutetaan fiksusti, se saattaisi olla myönteinen uudistus. Siihen liittyy myös isoja riskejä, jos se toteutetaan huonosti. Se voi avata hankalia verosuunnittelumahdollisuuksia.

Määttäsen mukaan yhteisöveron alennus olisi järkevämpi malli kannustaa yrityksiä investointeihin.

Sekä Vatt että Etla ovat tärkeässä asemassa, kun hallitus suunnittelee yritysverotuksen uudistamista. Hallitus on tilannut molemmilta tutkimuslaitoksilta laajat selvitykset yritys- ja pääomaverotuksesta.

"Yritysten rahoitus ei ongelma"

Keskusta hakee varauksesta piristystä Suomen talouteen siten, että yritykset saisivat yhden rahoituskanavan lisää investointeihin. Määttäsen arvion mukaan rahoitus ei tällä hetkellä ole Suomessa ongelma.

– Suomessa yritysrahoitus toimii suhteellisen hyvin. Yritykset saavat kohtuullisilla ehdoilla rahoitusta, jos heillä on investointikohteita. Tietysti poikkeuksia myös löytyy.

Vattin arvion mukaan uudistuksen vaikutus valtion ja kuntien yhteisöverotuloihin olisi aluksi suuri, mutta pitkällä aikavälillä vaikutukset pienenisivät huomattavasti. Helsingin Sanomien tietojen mukaan uudistus leikkaisi ensimmäisinä vuosina yhteisöverotuottoa neljänneksellä Yhteisövero tuotti viime vuonna 4,4 miljardia euroa.

Vattin arvion mukaan varauksen vaikutus yritysten todelliseen yhteisöveroasteeseen olisi 0,4–1,3 prosenttia. Laskelman taustaoletuksena Ruotsissa käytössä oleva veromalli.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle