Hyppää sisältöön

Maakotka ei pesinyt Etelä-Suomen tekopesillä

Maakotkan pesintä eteläisessä Suomessa ei tänä vuonna onnistunut. Linnulla on Etelä-Suomessa kolme asuttua reviiriä, ja sen levinnäisalueen rajalle on tehty luonnonsuojeluväen voimin kymmeniä tekopesiä.

Kuva: Antti Haavisto / Yle
Annika Rantanen

Luonnonsuojeluliitto on tehnyt viime vuosina maakotkalle kymmeniä tekopesiä eteläisen Suomen alueelle. Tälle vuodelle niihin ei kuitenkaan ole luvassa poikasia.

– Tänä vuonna eteläisillä reviireillä ei tullut onnistunutta pesintää, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Maakotka pesi eteläisen Suomen alueella Keski-Suomen Multialla viime kesänä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Lintupari otti tuolloin pesäpaikakseen luonnonsuojelijoiden rakentaman tekopesän.

– Tekopesiä on tehty Luonnonsuojeluliiton projektissa suunnilleen Porista itärajalle Kuhmoon saakka. Niitä on maakotkan levinneisyysalueen etelärajalla melkein kolmisenkymmentä, Sulkava kertoo.

– Toiveissa on, että pohjoisesta etelään päin siirtyviä lintuja hiljalleen asettuisi niihin.

Sulkavan mukaan tekopesän maastoutuminen ympäristöön ottaa kuitenkin aikansa, eli voi viedä vuosiakin ennen kuin lintu hyväksyy ne pesäpuikseen.

Suosittelemme sinulle