Hyppää sisältöön

Yle tavoitti Suomessa avatun Venäjä-mielisen radion edustajia – Kanavan taustat hämärän peitossa

Tampereella on heinäkuussa aloittanut venäläismielistä uutissisältöä välittävä Love FM, jonka omistustietoja ja rahoitusta on vaikea saada selville. Ylen selvittelyssä ei löytynyt selvää vastausta siihen, kuka on julkaisun päätoimittaja. Viestintäviraston mukaan se ei toimilupia myöntäessään tarkista kanavien sisältöä.

Mikrofoni studiossa.
Suomessa aloitti heinäkuun lopussa radiokanava, joka keskittyy uutisissaan vahvasti Venäjään ja kertoo niitä Kremlin näkökulmasta siteeraten venäläisiä tiedotusvälineitä. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Katja Liukkonen

Suomessa aloitti heinäkuun lopussa radiokanava, joka keskittyy uutisissaan vahvasti Venäjään ja kertoo niitä Kremlin näkökulmasta siteeraten venäläisiä tiedotusvälineitä. Kanavan uutisissa käsitellään muun muassa Ukrainan separatistialueiden ja Krimin niemimaan tilannetta sekä Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaa.

Suomenkielinen Love FM toimii tällä hetkellä Tampereella, ja uutispätkiä voi kuunnella myös internetissä. Myöhemmin kanavan tarkoituksena on laajentua Ouluun, Jyväskylään ja Kuopioon.

Radiokanavan taustavoimat jäivät Ylen selvittelyssä epäselviksi. Ohjelmistotoimilupahakemus on jätetty Viestintävirastoon Into Hiltusen nimissä, joka on hakemuksessa nimetty asiaa hoitavaksi henkilöksi. Hakijana on Love FM Oy. Hakemuksessa yhtiön vakavaraisuus on selvitetty näin: ”Tulot ensimmäisen talon myynnistä, jolla toiminnan alkua rahoitetaan. Vielä kaksi kämppää myydään, varallisuus karttuu.”

Puhelimessa Into Hiltunen kuitenkin kiistää osallisuutensa projektiin. Hän kertoo, että hänen esimiehensä on yhdysvaltalainen Brady Ford, joka vastaa radioasemasta. Hiltunen on omien sanojensa mukaan ”vain juoksupoika” ja työskentelee tällä hetkellä sähkömiehenä.

Kysymykseen radioaseman toiminnasta Brady Ford kertoo puhelimessa heti alkuun, ettei hän halua puhua politiikasta, ellei kyse ole Donald Trumpista. Hän kertoo, että hän halusi alun perin perustaa radioaseman Kaliforniassa, mutta siellä se oli hankalaa ja kallista. Fordin mukaan radio soittaa pääasiassa musiikkia.

– Varmaankin pian radiosta tulee enemmän myös uutisia USA:sta, muutaman viikon kuluttua kannattaa kuunnella. Ne tulevat olemaan ammattitaitoisia ja konservatiivisia.

Onko tämä siis Fordin oma projekti?

– Tietenkin teen yhteistyötä eri ihmisten kanssa, koska en puhu suomea.

Kysymykseen siitä, kuka rahoittaa asemaa ja auttaako rahoituksessa jokin venäläinen taho, Ford vastaa kierrellen:

– Kaikki ihmiset, joita tunnen, puhuvat suomea ilman aksenttia.

– Entä jos minä kysyisin sinulta sinun rahoituksestasi? Se ei ole kovin kohtelias kysymys, hän jatkaa.

Aikooko kanava laajentua myös Helsinkiin?

– En tiedä, katsotaan, miten tämä menee. Olisi mukavaa olla Helsingissä. Olen amerikkalaismielinen, rakastan maatani. Tiedän paljon enemmän Amerikan politiikasta, en tiedä paljoakaan Venäjästä. Venäjä on kuitenkin naapurinne, rakastakaa naapurianne. Se on vain toinen puoli tarinasta, olen valmis kertomaan minkä puolen tahansa.

Love FM, toimilupahakemus
Love FM:n toimilupahakemus

Suomen lain (Laki sananvapaudesta joukkoviestinnästä (siirryt toiseen palveluun)) mukaan julkaisijan tulee määrätä julkaisulle vastaava toimittaja. Tähänkään kysymykseen Ford ei vastaa.

– En tiedä (kuka on päätoimittaja). Tämä on niin uusi projekti, olemme vasta aloittamassa tätä. Olemme tehneet ohjelmaa vasta viikon verran.

– Olen enemmän kiinnostunut musiikista. Haluaisitko puhua musiikista? 95 prosenttia lähetysvirrasta on musiikkia. En ole ”Venäjän uutiset” -mies, olen ennemminkin mies, joka tietää amerikkalaisesta politiikasta.

Ford ei halua vastata lisäkysymyksiin ja laittaa puhelimen kiinni. Lukuisiin uusiin soittoyrityksiin hän ei vastaa. Myöhemmin hän kuitenkin soittaa takaisin ja sanoo, että hän laittaa tekstiviestinä päätoimittajan nimen. Yhteystietoja hän ei kuitenkaan halua antaa. Myöhemmin tulee tekstiviesti, jossa lukee vain ”Pasi Komsi”.

Pasi Komsin yhteystiedot löytyvät puhelinhaulla. Hän vastaa, ettei hän ole radioaseman päätoimittaja, vaikka kyseistä titteliä hänelle ”kaupiteltiin”. Kaupittelijana ei kuitenkaan suoraan ollut Brady Ford, vaan pyyntö tuli ”kiertoteitse”. Puhelimessa hän sanoo, että hän on ”jossakin tekemisissä” aseman kanssa, mutta tekee ”ihan vaan teknisiä asioita”. Hän ei tiedä, kuka on aseman päätoimittaja.

Komsi ei halua kommentoida asiaa enempää.

Muutama tunti tämän jutun julkaisemisen jälkeen Love FM:n facebook-sivuille (siirryt toiseen palveluun) ilmestyi tiedote, jossa kerrotaan aseman toiminnasta. Tiedotteen mukaan Love FM Venäjän uutiset –uutistiimiä vetää vastaava toimittaja Pasi Komsi, joka siis aiemmin kiisti olevansa radioaseman päätoimittaja. Tiedotteen mukaan aseman toimintaa rahoitetaan mainoksilla.

Love FM
Love FM -radiokanavan Facebook-sivu. Kuva: Yle

Radiolla ei ole päätoimittajaa?

Kaupparekisterin tietojen mukaan Love FM Oy -yhtiön puheenjohtaja on Trammell Brady III Ford. Viimeisin merkintä rekisterissä on helmikuulta 2015. Toinen yhtiön hallituksen kahdesta varsinaisesta jäsenestä on Anita Parri. Puhelimessa Parri kertoo, että hän vastasi viime vuonna työhakemukseen, jossa haettiin työntekijöitä Love FM:ään. Silloin ei ollut puhetta siitä, että kyseessä olisi uutisia välittävä radio.

Parrin mukaan Ford kertoi haluavansa keskittyä suomalaisiin artisteihin ja musiikkiin. Radiokanava oli alun perin tarkoitettu Suomessa asuville venäjänkielisille. Parri kertoo luulleensa, että yrityksen toiminta olisi jo ajettu alas.

Te-palvelut, Love FM
TE-palveluiden avoimet työpaikat Love FM Oy:ssä.

Sekä Parri että hakemuksen tehnyt Hiltunen vaikuttivat olevan ihmeissään ja huolestuneita tapahtuneesta.

Yhtiön kaupparekisteriin merkitty puhelinnumero ei ole käytössä.

Tällä hetkellä Love FM etsii työpaikkailmoituksilla myynti- ja viestintäpäällikköä, elokuvaajaa, myyntisihteeriä, malleja sekä myyntiedustajaa.

Viestintävirasto ei valvo sisältöä

Viestintävirasto ei ota ohjelmistotoimilupia myöntäessään huomioon radioasemien lähetysten sisältöä. Virastoa kiinnostavat ensisijaisesti lupaa hakevan yhtiön vakavaraisuus ja kyky säännöllisen radiotoiminnan harjoittamiseen. Lisäksi virasto tarkistaa, onko taajuuksia käytettävissä. Luvan myöntäminen Viestintäviraston toimesta on hyvin tekninen toimenpide, sanoo Viestintäviraston erityisasiantuntija, lakimies Mari Österberg.

– Lähetystoiminnan sisällöstä meillä ei ole minkäännäköistä harkintavaltaa tai -mahdollisuutta, Österberg kertoo.

– Henkilöiden taustoja ei sinänsä tarkemmin arvioida. Me ollaan arvioitu, että tässä tilanteessa ei ole mitään syytä epäillä vakavaraisuutta.

Hakemuksen liitteenä on toimintasuunnitelma, mutta se on määrätty salassa pidettäväksi.

Jos toimilupaa pyytävän yhtiön taustoja ja rahoituksen alkuperää ei sen tarkemmin tarkisteta, onko mahdollista, että rahoitus tulee esimerkiksi Venäjältä?

– Vakavaraisuuden arvioimisessa ei arvioida, mistä rahoitus tulee, jos on vain kyky siihen säännölliseen toimintaan. Ohjelmistotoimiluvan myöntäminen on teknisempi prosessi, silloin kun se myönnetään Viestintävirastosta, sanoo Österberg.

– Kanavan sisältöä me ei voida tietää, ja vaikka tietäisimmekin, niin emme voi ottaa sitä harkinnassa huomioon.

Suomen laki ei säätele suomalaisen ohjelmatoiminnan sisältöä muuten kuin rikosoikeudellisen vastuun osalta.

Love FM:n toiminnassa kysymyksiä herättävät ainakin yhtiön taustat ja rahoitus sekä vastuuhenkilöiden puuttuminen. Ainakaan toisten tiedotusvälineiden suuntaan heidän viestintänsä ei vaikuta avoimelta.

Love FM -radiokanavan toiminnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Mediamonitori (siirryt toiseen palveluun) ja sen lähettämistä uutisista Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 20.09: lisätty tieto Mediamonitorista.

Korjattu 29.7. klo 10.42:  lisätty tieto facebook-sivuille ilmestyneestä tiedotteesta.

Suosittelemme sinulle