Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vaatteet on mun aatteet – punk ja muoti ovat kulkeneet aina käsi kädessä

Punk-liike on ollut alusta saakka myös muotisuuntaus. Punk-tyylin lähtökohtana oli sovinnaisten pukeutumis- ja sukupuolinormien kyseenalaistaminen ja kapinointi muotiteollisuuden hegemoniaa vastaan.

Yksityiskohtia Julia Montinin vaatemalliston kankaista.
Yksityiskohtia Julia Montinin vaatemalliston kankaista. Kuva: Yle
Silja Massa
Avaa Yle-sovelluksessa

Revittyjä vaatteita, löytömateriaaleja ja räikeitä hiusväreja. Punk-muoti syntyi kapinoimaan porvarillista kauneuskäsitystä vastaan.

– Punk-muodissa on olennaista merkitysten yhdistely, sanoo muodintutkija Annamari Vänskä.

Annamari Vänskä.
Annamari Vänskä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Punk-tyylissä kaapataan objekteja, vaatteita ja kankaita eri yhteyksistä ja yhdistellään niitä keskenään piittaamatta siitä, mikä niiden alkuperänen merkitys tai käyttötarkotus on ollut.

Punk-muotia voivat olla vaikka vaatteissa roikkuvat lasinsirut ja hiukset, kuten muotisuunnittelijaksi opiskelevan Julia Montinin tämän kevään palkitussa kandimallistossa.

Pinssejä muotisuunnittelija Julia Montinin vaatemallistosta.
Pinssejä muotisuunnittelija Julia Montinin vaatemallistosta. Kuva: Yle

Julia Montin ei ole punkkari, mutta punkkareiden tavoin hän yhdistelee mallistossaan toisiinsa erilaisia vaikutteita ja symboleja. Kandimalliston vahvimmat vaikutteet tulevat 1980-luvun teinikauhuelokuvista.

– 80-luvussa kiehtoo se, että silloin tehtiin irtiottoja. Naiset pukeutuivat niin kuin miehet ja miehet pukeutuivat niin kuin naiset. Silloin vallitsi avoin androgyynisyys, Montin kertoo.

Muotisuunnittelija Julia Montinin luonnoksia.
Muotisuunnittelija Julia Montinin luonnoksia. Kuva: Yle

– Halusin tuoda vaatteisiini kauhuelokuvien tunnelman. Mallistossani kotoisaan mökkitunnelmaan kuten vilteistä tai flanellipaidoista tuttuun ruutukankaaseen yhdistyy uhkaavia elementtejä, esimerkiksi hautakivien symboleja.

Punk oli alusta saakka myös tyylisuuntaus

Englantilainen liikemies ja manageri Malcolm McLaren perusti yhdessä muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin kanssa Lontooseen vuonna 1974 SEX-nimisen liikkeen. Kaupassa myytiin vaatteita, joiden oli tarkoitus shokeerata. Niissä oli vaikutteita esimerkiksi erilaisista seksuaalisista alakulttuureista ja fetisseistä.

– Kauppa oli myös kohtaamispaikka, jossa järjestettiin kaikenlaista toimintaa. Perustajat toivoivat, että työttömät, työväenluokkaiset, valtakulttuuriin pettyneet nuoret kokoontuisivat sinne, ja näin myös tapahtui, Annamari Vänskä kertoo.

Sex Pistols, rumpali Paul Cook, laulusolisti Johnny Rotten, basisti Sid Vicious ja kitaristi Steve Jones 1970-luvulla.
Sex Pistols, rumpali Paul Cook, laulusolisti Johnny Rotten, basisti Sid Vicious ja kitaristi Steve Jones, 1970-luvulla. Kuva: AP Graphics Bank

Kaupan perustamisen aikoihin McLaren alkoi manageroida Lontoossa yhtyettä nimeltä The Swankers, jonka pohjalta perustettiin maailman tunnetuin brittipuknyhtye The Sex Pistols.

Punk-muotiin on aina kuulunut eri alakulttuureista lainailu ja eri tyylisuuntien huoleton sekoittelu. Silloin kun ketjuliike lainaa punk-vaikutteita, kyse ei kuitenkaan enää ole punkista.

Muotisuunnittelija Julia Montin.
Muotisuunnittelija Julia Montin. Kuva: Yle

– Punk-muodissa, jota ketjuliikkeet kierrättävät, on jäljellä pelkkä estetiikka. Siinä ei ole taustalla niitä ajatuksia, joita punk syvimmiltään on.

Julia Montinin mukaan kapina onkin siirtynyt ehkä muodista muualle.

– Näin länsimaisesta näkökulmasta muodissa ei ole enää kapinoitavaa. Nykyään muodissa kaikki on sallittua.

Annamari Vänkän mukaan tätä voi pitää punkin ansiona.

– Punk vaikutti aivan keskeisesti siihen, että muotivirtauksia alettiin etsiä kaduilta. Kun muoti oli punkiin saakka valunut catwalkeilta kaduille, nyt liike muuttui. Suunnittelijat alkoivat hakea inspiraatiota kaduilta ja tulokset nähtiin catwalkeilla.

Vänskän mukaan tämä pätee edelleenkin.

– Esimerkiksi tänä kesänä muotia ovat olleet Adidaksen uintisandaaleista ammentaneet kengät.

Suosittelemme