Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Huomasitko, herukkakausi alkoi jo – ensimmäiset marjat odottavat poimijaansa

Puutarhamarjat ovat tänä vuonna kypsyneet etuajassa. Parhaillaan on ovella herukkakausi. Poiminta on jo alkanut, asiantuntijan mukaan punaherukan sato näyttää tavanomaiselta, mustaherukan tyydyttävältä.

Punaherukkapensas, taustalla näkyy punaista rakennusta.
Kuva: Minna Mustonen / Yle
Jukka-Pekka Tyhtilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton erityisasiantuntija Tuija Tanska sanoo kaikkien puutarhamarjojen kypsyneen etuajassa. Herukoiden osalta jopa niin, että kuluttajat eivät ole vielä heräneet asiaan.

–  Tämä johtunee siitä, että viime vuonna sato oli myöhässä. Tämän lisäksi on monta kertaa totuttu siihen, että  herukoita poimitaan ja säilötään selkeästi elokuussa. Nythän ensimmäiset herukat ovat kypsyneet jo heinäkuussa.

Herukan kypsymistilanteessa ei ole suuria alueellisia vaihteluitakaan, sanoo Tanska.

Nythän ensimmäiset herukat ovat kypsyneet jo heinäkuussa.

– Ehkä Pohjois-Karjalan itäosissa, Ilomantsin seuduilla ollaan muusta maasta myöhässä. Mustaherukan konepoimintaa on tehty jo viikonloppuna Keski-Suomea myöten. Kyllä nyt on ihan selkeästi aikainen satovuosi.

Herukasta kohtalainen  sato

Punaherukan kukinta oli monin paikoin runsas, mutta kasvit pudottivat raakileita niin, että suurta satoa ei saatukaan.

– Raakileita on kuitenkin jäänyt riittävästi kehittymään marjoiksi. Nythän vettä on tullut kauden aikana riittävästi.  Kyllä on aivan kohtuullinen sato kehittymässä.

Mustaherukan sato näyttää kohtuulliselta, vaihtelua on jonkin verran, arvioi Tanska.

– Yksittäisessä marjatertussa ei ole kovin montaa marjaa kehittymässä ja näin ollen mitään huippusatoa ei voi tullakaan. Nuorista pensaista saadaan parempi sato kuin vanhoista.

Mansikka ja vadelma –  lopuillaan

Mansikasta poimitaan  tällä hetkellä  niin sanottua uutta satoa, markkinoille saadaan enää pieniä määriä. Vadelmankin  satohuippu on jo ohitettu.

 – Sielläkin aletaan olla avomaan vadelmassa poiminnan jälkipuolella.

Tanskan mukaan vadelmasadosta odotettiin normaalia, mutta  tämänhetken arvioiden mukaan satomäärässä on pieni notkahdus.

– On sellainen epäilys, että ei päästä sellaiseen satomäärään, mitä keväällä odotettiin. Voi olla jonkinasteisia kasvustovaurioita, lämmin sääjakso saattaa vaikuttaa kasvuun. Marja ei jaksakaan tuottaa loppuun asti marjoja.

Suosittelemme sinulle