Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ruotsalaisen sotalaivan hylystä löytyi 340 vuotta vanha juusto – "Se tuoksuu elämältä"

Juuston arvioidaan säilyneen muun muassa Itämeren kylmyyden ansiosta. Aiemmin sotalaiva Kronanin hylystä on löytynyt tuhansia esineitä. Niiden joukossa on esimerkiksi kultarahoja ja alkoholia.

juustoa ruukussa
Kuva: Lars Einarsson / Kvällsposten
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa aarteita etsineet sukeltajat ovat löytäneet Öölannin lähelle uponneen sotalaiva Kronanin hylystä 1600-luvulta peräisin olevan juuston.

Vesitiiviin astian sisältä löytyi puolikiinteä 340 vuotta vanha "meijerituote", joka tuoksuu hiivalta ja homejuustolta, sukellusretkikunnan johtaja Lars Einarsson kertoi torstaina uutistoimisto AFP:lle.

– Toisin kuin muiden mielestä, minusta sen tuoksu on varsin miellyttävä. Se tuoksuu elämältä, Einarsson sanoi.

Juuston arvioidaan säilyneen Itämeren kylmyyden ja matalan suolapitoisuuden ansiosta. Lisäksi juuston sisältänyt astia oli hautautunut paksun sedimenttikerroksen alle.

Epätavallinen juustolöytö on lähetetty Ruotsin maataloustieteiden yliopistoon SLU:hun testattavaksi.

Einarsson kertoi Kvällsposten-lehdelle, että sukellusretkikunta löysi Kronanin hylystä myös kultarahoja sekä timantilla varustetun kultasormuksen.

Alus upposi taistelun aikana

Kronan upposi Öölannin saaren edustalla taistelussa tanskalais-hollantilaista laivuetta vastaan 1. kesäkuuta vuonna 1676.

Alus kaatui ja räjähti. Laivassa oli 800 hengen miehistö. Heistä vain noin 40 selvisi hengissä.

Räjähdys oli niin voimakas, että Kronanin palaset levisivät laajalle alueelle merenpohjaan. Noin 80 prosenttia hylyn jäänteiden arvioidusta alueesta on tutkittu tähän mennessä.

Paikalta on löytynyt runsaasti aarteita ja historiallisia esineitä. Toistaiseksi merenpohjasta on nostettu noin 30 000 esinettä.

Löytöjen joukossa on muun muassa pronssinen tykki, astioita, trumpetti, navigointivarusteita sekä timantteja ja kultarahoja. Lisäksi sukeltajat ovat nostaneet Kronanin hylystä myös jauhoja, eläinten luita, viinaa ja viiniä.

Amatöörimeriarkeologi Anders Franzén löysi Kronanin hylyn vuonna 1980. Aiemmin Franzen oli löytänyt sotalaiva Vasan, joka upposi Tukholman edustalle neitsytmatkallaan vuonna 1628.

Suosittelemme