Hyppää sisältöön

Hirvijahtiin lisää kaatolupia Lappiin – Kannassa on varaa verottaa, sanoo kokenut jahtimies

Hirvijahtiin on saatu Lappiin jopa viidennes viimevuotista enemmän kaatolupia. Jos jahti onnistuu hyvin, voi tulevana syksynä kaatua yli 8000 hirveä.

Kuva: YLE
Riikka Rautiainen

Lappiin on myönnetty selvästi viime vuotista enemmän hirvenpyyntilupia.

Ensi syksynä käytettävissä on lähes 6700 pyyntilupaa, mikä on 20 prosenttia edellisvuotista enemmän. Viime syksynä pyyntilupia oli Lapissa vajaat 5500.

Saaliiksi voidaan saada jopa yli 8000 hirveä

Käytännössä Lapissa voi ampua ensi syksyn hirvijahdissa yli 8000 hirveä, kun vuosi sitten saaliiksi saatiin hieman vajaat 6200 lupahirveä.

Lapissa hirviä on eniten maakunnan eteläosissa ja vähiten aivan pohjoisimmassa. Luonnonvarakeskuksen mukaan maakunnan hirvikanta on ollut melko vakaa vuodesta 2011 alkaen. Ensi syksynä hirviä voi verottaa aiempaa selvästi voimakkaammin esimerkiksi Lounais-Lapissa.

Kanta kestää kovemman jahdin

Tervolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kokkonen on tyytyväinen riistakeskuksen päätökseen myöntää aiempaa enemmän pyyntilupia.

Hänen mukaansa esimerkiksi lentolaskennan tulokset ja hirvien aiheuttamat liikennevahingot ovat osoittaneet, että Lounais-Lapissa hirvikantaa on mahdollisuus verottaa ilman, että kanta kärsii liikaa.

Hirvenmetsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina. Poikkeuksena tähän ovat aikaistetun hirvenmetsästyksen alueet Enontekiö, Inari, Muonio ja Utsjoki, joissa jahtiin pääsee jo syyskuun ensimmäisenä päivänä.

Suosittelemme sinulle