Hyppää sisältöön

Nordean pääanalyytikko stressitestistä: Pankkikriisiä ei tarvitse pelätä, mutta heikkouksia on edelleen

Eurooppalaisten pankkien kyky sopeutua talouden häiriötilanteisiin on parantunut. Nordean pääanalyytikon mukaan pankkisektorin tervehdyttämisessä kuitenkin riittää vielä töitä.

Nordean pääanalyytikon mukaan stressitestin tuoreeseen tulokseen ei kannata tuudittautua, vaikka se oli parempi kuin 2014. Kuva: Boris Roessler / EPA
Emmakaisa Jokiniemi,
Aleksi Ylä-Anttila

Euroopan pankkiviranomaisen tuoreen stressitestin mukaan pankit ovat paremmassa kunnossa kuin edellisen suuren stressitestin aikana syksyllä 2014.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan pankkien pääomapuskureiden kasvu on lisännyt kriisinsietokykyä

– Pääomarajoitteet ovat kiristyneet, joten pankit ovat joutuneet olla monta vuotta tässä tilanteessa, jossa pääomapuskureita on jouduttu kasvattamaan. Nyt on päästy tässä urakassa jo niin pitkälle, että puskurit alkavat olemaan kohtalaisen hyvällä tasolla. Ja kun pääomaa on enemmän, niin kriisinsietokykyä on selkeästi enemmän.

Heikkouksia edelleen

Von Gerichin mukaan töitä kuitenkin vielä riittää varsinkin Italian ja Saksan pankkisektorin tervehdyttämisessä.

– Pankkikriisiä ei tarvitse pelätä, mutta toisaalta heikkouksia on edelleen. Pankkisektorin tervehdyttämisessä on tekemistä vielä useassa maassa.

Von Gerichin mukaan tulokseen ei kannata tuudittautua, vaikka se oli parempi kuin 2014.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Kuva: Yle

– Siitä tilanteesta, että pankit kestävät kriisin, on pitkä matka siihen, että pankit olisivat yleisesti Euroopan tasolla sellaisia, että ne voisivat kontribuoida aidosti talouskasvuun. Talouskasvu olisi kuitenkin se, mitä euroalueen edelleen heikosti kasvava talous tarvitsisi.

Suomesta testissä mukana olivat OP-ryhmä sekä ulkomaalaisten emoyhtiöidensä kautta Nordea ja Danske Bank.

Testien tulosten mukaan nämä pankit ovat vakaalla pohjalla ja selviäisivät hyvin, vaikka Eurooppaa koettelisi erityisen huonon taloudellisen kehityksen kausi.

Suosittelemme sinulle