Hyppää sisältöön

Harvinainen jättipökkövehka kukkii New Yorkissa – ihmiset tungeksivat katsomaan "ruumiskukkaa"

Mädäntyvältä lihalta lemuava kukka on yksi maailman suurimmista – ja haisevimmista. Jättipökkövehkan kukintaa saa tavallisesti odottaa noin kymmenen vuotta, ja kukinta kestää vain pari päivää. New Yorkissa harvinainen kasvi kukki viimeksi vuonna 1939.

Uutisvideot: Ihmiset tungeksivat katsomaan harvinaista "ruumiskukkaa"
Uutisvideot: Ihmiset tungeksivat katsomaan harvinaista "ruumiskukkaa"
Päivi Kerola

Vierailijoita on tungeksinut New Yorkin kasvitieteelliseen puutarhaan siitä lähtien, kun harvinainen jättipökkövehka –_ Amorphophallus titanum _– avasi terälehtensä perjantaina.

Jättipökkövehkan valtava kukka tunnetaan erityisesti sen hyvin poikkeuksellisesta ja voimakkaasta hajusta, jonka vuoksi kasvia kutsutaan ruumiskukaksi. Kasvitieteellisessä puutarhassa työskentelevä Marc Hachadourian kuvaili uutistoimisto AFP:lle, että jättipökkövehkan haju on kuin "mätänevän lihan, mätänevän kalan, suunnilleen kaiken pahanhajuisen yhdistelmä".

Kasvi vetää hajulla puoleensa pölyttäjähyönteisiä, joita yleensä kiinnostavat mätänevät ruumiit, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

New Yorkissa jättipökkövehka on kukkinut viimeksi vuonna 1939. Kasvi kukkii keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa, ja kukinta kestää vain pari päivää. Jättipökkövehkoja on kasvitieteellisissä puutarhoissa ympäri maailmaa, ja luonnonvaraisena sitä tavataan Sumatran saarella Indonesiassa.

Suosittelemme sinulle