Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kuopio Rockcockissa tanssitaan 18 tuntia 90-luvun musiikkiin: "Ysäri on nyt hyväksyttävää"

Rock-musiikista tunnettu festivaali on vuosien saatossa laajentanut musiikillista kattaustaan. Tänä vuonna festareilla ensimmäistä kertaa esiintyvät Savon Kovimmat Ysäribileet -tiskijukat ovat nähneet, kuinka 90-luvun musiikki on noussut uudelleen suosioon.

Savon Kovimmat Ysäribileet -dj:t Mickey ja Make Kuopio Rockcockissa.
Kuva: Kaisu Nevasalmi / Yle
Kaisu Nevasalmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kello on vasta vähän yli kaksi iltapäivällä Kuopion Väinölänniemen hiekkarannalla, mutta sannalla jo innokkaimmat festivaalivieraat ottavat päivän ensimmäisiä tanssiaskelia.

Käynnissä on 14. Kuopio Rockcock -festivaali, mutta musiikki on rockista kaukana. Kaiuttimista soi Spice Girls, Enrique Iglesias ja Dr. Alban, sillä käynnissä on Savon Kovimmat Ysäribileet -nimellä kulkevien kekkereiden toinen päivä. DJ:t Frankie, Make ja Mende5 alias Mickey ovat vasta puolivälissä 18 tuntista urakkaansa, sillä molempina iltoina miesten soittoaika on 9 tuntia.

– Kun eilen lopetettiin, niin we want morea siellä huudeltiin. Porukka olisi halunnut lisää, mutta meillä oli niin pitkä päivä, ettei jaksettu kuin yksi kappale lisää, naureskelee DJ Make eli Marko Ruotsala. Kolmikko saa onnekseen pari tuntia taukoa MC Raaka Pee:n ottaessa ysäridekit haltuunsa.

DJ-trio päätyi esiintyjälistalle, kun vuosi sitten Rockcockin festivaalipäällikkö Allu Koskinen näki kolmikon esiintyvän ensimmäisissä Savon Kovimmissa Ysäribileissä risteilyllä Kallavedellä.

– Tunnemme toki Allun muutenkin. Ysärissä vaan on tällä hetkellä vetoa, Mikko Lipponen eli ysärikeikoilla paremmin DJ Mickey -nimellä tunnettu tiskijukka tuumii.

Kaksi syytä suosioon: parrakas mies ja isot lapset

Miehet tuntevat toisensa jo 90-luvulta, jolloin he kaikki soittivat ajan kuumia hittejä savolaisilla tanssilattioilla. Vielä joitain vuosia sitten 90-luvun musiikkia ei olisi voinut kuvitella kuulevansa rockista tunnetulla kesäfestivaalilla, ja Ysäribileiden kolme kuopiolais-DJ:tä tietävät sen.

– Ysäri oli 2000-luvun alussa tosi nolo juttu, sylkykuppi, eikä kukaan halunnut kuunnella sitä silloin, Siilinjärven Huvikummussa ja nuorisotalolla 90-luvulla kannuksensa ansainnut DJ Make kertoo.

Hänestä 1990-luvun musiikin uusi nousu johtuu siitä, että monet 90-luvulla nuoruuttansa eläneiden lapset ovat jo niin isoja, että isät ja äidit pääsevät takaisin tanssilattioille. Ysärissä on nostalgiaa.

Tietokoneen näyttö, jossa lista 90-luvun musiikkia. Näytön heijastuksessa DJ Mickey.
Kuva: Kaisu Nevasalmi / Yle

DJ Mickey lisää, että 90-luvun musiikki ei olisi noussut niin hyväksyttäväksi ilman radiokanava Ylex:ltä tunnettua parrakasta miestä, Matti Airaksista.

– Kun Airaksinen aloitti Parasta ennen -ohjelmansa, siitä uusi ysärin hype oikeastaan lähti. Kiitos Airaksisen, ysäri on nyt hyväksyttävää ja tunnettua musiikkia.

Pitkätukat tanssivat Prodigya Amorphis-paidoissa

Savon Kovimmat Ysäribileet ovat Kuopio Rockcockissa DJ-kolmikon viides ja kuudes yhteinen keikka tällä teemalla. DJ Mickey kertoo alun perin olleensa skeptinen siitä, innostuisiko rock-yleisö eurodancesta ja poikabändeistä. Hänestä ensimmäinen ilta meni yllättävän hyvin.

– Porukkaa pitkissä hiuksissa tanssivat Amorphis-bändin paidat päällä.

Ero rock-yleisön ja Savon Kovimpien Ysäribileiden normaaliyleisön välillä on miesten mukaan se, että rock-ihmiset haluavat kuulla yhdeksänkymmentäluvulta niitä raskaampia suosikkibändejä, kuten Prodigya tai Chemical Brothersia.

Juhlijoita Savon Kovimmissa Ysäribileissä Kuopio Rockcockissa.
Savon Kovimmissa Ysäribileissä Kuopio Rockcockissa osa innostui tanssimaan pöydällä. Kuva: Kaisu Nevasalmi / Yle

Varmoja tanssimaan saavia kappaleita ovat tiskijukkien mukaan kuitenkin ne, jotka olivat isoja hittejä jo 90-luvulla, kuten Haddawayn What is Love sekä Paradision Bailando.

Palautetta 25 vuoden takaisesta keikasta

Ysärimusiikkiin hurahtaneet ovat DJ:den mukaan kiitollista kuulijakuntaa. Parhaalta tuntuu pitkään perille pääsyään odottanut palaute.

DJ Make kertoo naisesta, joka edellisenä iltana oli tunnistanut tutun tiskijukan Rockcockissa ja kertoi käyneensä 90-luvulla Maken keikoilla Vehmersalmen nuorisotalon diskoissa vuosikausia.

– Hän sanoi, että siellä oli älyttömän kova meininki ja kiitteli siitä. On huikeaa juttu saada palaute 25 vuoden takaisista jutuista, Make hehkuttaa.

90-luvun musiikki myös yhdistää eri sukupolvia yhteen, sillä kun 90-luvulla eläneet tuntevat nostalgiaa, löytävät monet nykypäivän nuoret laulut ensimmäistä kertaa.

– Menen tänään vielä soittamaan tämän keikan jälkeen noin 25-vuotiaan pariskunnan häihin, ja sielläkin oli toiveena jatkoilla kuulla ysärimusiikkia, Make sanoo.

Suosittelemme