Hyppää sisältöön

Uusin Harry Potter julkaistiin – sadat jonottivat käsikirjoituksen julkaisua keskiyöllä (video)

Kun näytelmän käsikirjoitusten myynti aloitettiin keskiyöllä, sadat kirjakauppaan kokoontuneet fanit lauloivat Paljon onnea vaan. Julkistuspäivä on sekä Harry Potterin että kirjailija J.K. Rowlingin syntymäpäivä. Vähän aiemmin näytelmän avajaisgaala oli pidetty Lontoon West Endissä.

Kaksi naista joista toinen pitelee Harry Potter -kirjaa käsissään.
Fran Plagge (oik.) sai ensimmäisenä haltuunsa uuden Harry Potter -käsikirjoituksen Lontoolaisessa kirjakaupassa puoliltaöin sunnuntaina 31. heinäkuuta.
Mikko Kuusisalo

Kirjailija J.K. Rowlingin luoma Harry Potter -saaga sai jälleen uuden luvun, kun uusimman Potter-näytelmän avajaisgaala järjestettiin Lontoon West Endissä lauantaina ja näytelmän käsikirjoitus tuli myyntiin.

Useat sadat teeman mukaan pukeutuneet fanit jonottivat Lontoon keskustassa Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän käsikirjoituksen myynnin alkamista keskiyöllä paikallista aikaa. Kirjakaupat olivat luvanneet pitää ovensa auki pitkälle yöhön, jotta fanit saisivat haluamansa heti sen julkistuksen aikaan.

– Hyvä Jumala, tämä on yksi suurimmista asioista, joita olen ikinä tehnyt, sanoi Yhdysvalloista näytelmää katsomaan tullut 36-vuotias Jenny Reid.

– Jonotin lippuja kahdeksan tuntia ja olen odottanut tätä hetkeä yhdeksän kuukautta.

18-vuotias Rebecca Westbrook näkee näytelmän joulukuussa.

– Aioin odottaa, että pääsen katsomaan näytelmän, ennen kuin luen kirjan, mutta heti kun olin varannut lipun, tiesin, etten pystyisi odottamaan. Veljeni on nähnyt näytelmän ja hän rakasti sitä. Hän tietää, että minäkin tulen rakastamaan sitä, Westbrook sanoi.

Kaksi naista joista toinen pitelee Harry Potter -kirjaa käsissään.
Fran Plagge (oik.) sai ensimmäisenä haltuunsa uuden Harry Potter -käsikirjoituksen Lontoolaisessa kirjakaupassa puoliltaöin sunnuntaina 31. heinäkuuta. Kuva: Maja Smiejkowska / AOP

Näytelmä päättää Harryn tarinan

Näytelmän avajaisgaala järjestettiin West Endin Palace Theatressa, missä sitä esitetään näillä näkymin ainakin vuoden 2017 joulukuuhun saakka. Viisi tuntia kestävän näytelmän näytökset on myyty loppuun vuoden 2017 toukokuuhun saakka.

Näytelmä on pyörinyt ennakkonäytöksissä jo kahdeksan viikon ajan, mutta lauantain gaalanäytöksessä olivat mukana myös näytelmän ohjaaja John Tiffany sekä kirjailija J.K. Rowling ja käsikirjoittaja Jack Thorne, jotka yhdessä työstivät tarinan näytelmäksi. Heinäkuun 31. päivä on sekä Harryn että Rowlingin itsensä syntymäpäivä.

Näytelmä tapahtuu 19 vuotta edellisen kirjan tapahtumien päättymisen jälkeen. Harry on näytelmässä ylityöllistetty taikaministeriön 37-vuotias työntekijä ja kolmen lapsen isä.

J.K. Rowling poseeraa fanien kanssa selfieen.
Kirjailija J.K. Rowling poseerasi fanien kanssa Palace Theatren edustalla ennen Harry Potter -näytelmän avajaisgaalaa. Kuva: Steve Finn / AOP

Rowling sanoi ennen näytöstä, että näytelmä tarkoittaa velhopojan tarinan loppua, eikä kyse ole uuden vaiheen aloittamisesta tarinassa.

– Ei, ei. Hän aloittaa niin suuren matkan tässä näytelmässä ja sen jälkeen – niin, luulen, että se on siinä, Rowling sanoi.

– Olen innoissani nähdessäni tämän toteutuvan, mutta ei, Harryn tarina on tässä.

– Näytelmä kävi täydellisesti yksiin sen materiaalin kanssa, jota minulla oli seuraavasta sukupolvesta ja tiesin sen toimivan täydellisesti. En koskaan halunnut kirjoittaa uutta kirjaa, mutta tämä antaa faneille jotain erityistä, Rowling totesi.

Rowling, Thorne ja näyttelijät kokoontuivat esityksen jälkeen teatterin lavalle, missä he saivat valtavat suosionosoitukset yleisöltä.

Satoja miljoonia Pottereita myyty

Näytelmä on Potter-sarjan kahdeksas osa. Aiemmin Rowling on julkaissut seitsemän Potter-kirjaa, joita on myyty vuoden 1997 jälkeen yli 450 miljoonaa kappaletta. Kirjoista on tehty myös menestyneet elokuvat.

Marraskuussa teattereihin tulee Potterin teemaa sivuava Fantastic Beasts and Where to Find Them -elokuva ja huhtikuussa avautuu toinen Harry Potter teemapuisto, tällä kertaa Universal-elokuvayhtiön studioilla Los Angelesissa.

Suosittelemme sinulle