Hyppää sisältöön

Tokio on valinnut ensimmäistä kertaa naiskuvernöörin

Tokion uusi kuvernööri Yuriko Koike on aiemmin toiminut Japanin puolustusministerinä ja ympäristöministerinä.

Yuriko Koike juhli valintaansa Tokion kuvernööriksi.
Yuriko Koike juhli valintaansa Tokion kuvernööriksi sunnuntaina 31. heinäkuuta. Kuva: Kiyoshi Ota / EPA
Rosa Kettumäki

Japanin pääkaupungissa Tokiossa on ensimmäistä kertaa valittu kuvernööriksi nainen. 64-vuotias Yuriko Koike on aiemmin toiminut Japanin puolustusministeriä ja ympäristöministerinä. Nyt hän tulee johtamaan yli 13 miljoonan asukkaan suurkaupunkia.

– Aion sinnikkäästi luoda Tokiota, jossa ihmisten elämä on parempaa ja kaikki voivat loistaa: miehet ja naiset, lapset ja aikuiset, vanhukset ja vammautuneet, Koike linjaa.

Yksi Koiken ensimmäisiä työtehtäviä tulee olemaan matka Rion kesäolympialaisiin. Edustusmatka on tärkeä, sillä Tokio järjestää vuoden 2020 kesäolympialaiset.

Kaksi edellistä kuvernööriä erosi korruptiosyytösten takia

Tokion edellinen kuvernööri Yoichi Masuzoe erosi kesäkuussa tehtävästään korruptiosyytösten takia. Verorahojen väärinkäytöstä syytetty Masuzoe on jo toinen olympialaisiin valmistautuvan kaupungin kuvernööri, joka on joutunut jättämään tehtävänsä rahasotkujen takia. Myös hänen edeltäjänsä Naoki Inose erosi korruptioskandaalin vuoksi.

Neljän vuoden kuluttua järjestettävien olympialaisten valmisteluihin on liittynyt jo useita skandaaleja. Ensin stadionrakennuksen aikataulut myöhästyivät jo ennen rakennustöiden aloittamista, sitten olympialaisia varten suunniteltu logo hylättiin plagiointiepäilyjen takia.

Nyt kuvernööriksi valitun Koiken suurimpana haasteena pidetäänkin juuri olympialaisten järjestämistä. Odotukset ovat korkealla, sillä kisojen toivotaan piristävän Japanin taloutta.

Suosittelemme sinulle