Turkki on kutsunut Saksan Ankaran-asiainhoitajan kuultavaksi Kölnin sunnuntain mielenosoituksesta syntyneen jupakan takia.
Turkkilaisia on suututtanut saksalaisoikeuden päätös kieltää presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puheen välittäminen suorana mielenosoittajille. Kölniin kokoontui sunnuntaina tuhansia saksanturkkilaisia osoittamaan Erdoğanille tukeaan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.
Saksalaisoikeus kielsi muiden kuin läsnäolijoiden puheiden esittämisen tilaisuudessa mahdollisten levottomuuksien pelossa. Erdoğanin tiedottaja on arvostellut päätöstä ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoittamiseksi.
Saksan ulkoministeriön edustaja toppuutteli maanantaina, ettei diplomaatin kutsumisessa kuultavaksi ole "mitään epätavallista". Asiainhoitaja menee kuultavaksi suurlähettilään sijaan, koska lähettiläs on lomalla.
Saksan ja Turkin suhteissa on meneillään hieman rosoisempi kausi, mutta kokemus on osoittanut, että sellaisesta päästään yli, ulkoministeriön tiedottaja Martin Schäfer muotoili.
Saksa: Turkki kunnioittanee pakolaissopimusta
Saksan ulkoministeriöstä arvioitiin maanantaina myös, ettei Turkki ole perumassa EU:n kanssa solmittua pakolaissopimusta.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi aiemmin saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, ettei Turkki aio kunnioittaa sopimusta, jos sen kansalaiset eivät saa viisumivapautta EU:n alueelle lokakuuhun mennessä.
Pakolaissopimus toimii, koska Turkki on ryhtynyt koviin toimiin muun muassa ihmissalakuljettajia vastaan, Çavuşoğlu sanoi haastattelussa.
Tulevaisuus riippuu ulkoministerin mukaan kuitenkin siitä, mitä EU:ssa päätetään viisumivapaudesta.