Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hallitus auttaa pienyrittäjiä – ALV maksuun vasta kun rahat tilillä

Pienyritysten ei enää ensi vuodenvaihteen jälkeen tarvitse toimia valtion pankkina eli maksaa arvonlisäveroja tuloistaan, joista ne eivät ole saaneet vielä rahoja tililleen. Tähän saakka verot on pitänyt maksaa, vaikka on vasta lähettänyt laskun asiakkaalleen.

Nainen siivoaa käytävän lattiaa.
Kuva: Yle
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus päättää elo-syyskuun vaihteen budjettiriihessä maksuperusteisesta arvonlisäverosta. Muutos koskee yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 500 000 euroa tilikaudessa. Muutoksesta sovittiin jo hallitusohjelmassa ja se tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Muutos on pienyrittäjälle merkittävä. Arvonlisäverot pitää tällä hetkellä maksaa valtiolle aina siltä kuukaudelta, milloin tavara tai palvelu on laskutettu asiakkaalta. Pienyrittäjä ei useinkaan ole siihen mennessä ehtinyt saada asiakkaaltaan laskuttamaansa maksua, sillä maksuajat ovat kauttaaltaan pidentyneet.

Lain mukaan yritysten välisiin laskuihin ei saisi asettaa 30 päivää pidempää maksuaikaa, mutta käytäntö on toinen. Pienyrittäjä on usein maksuketjun loppupäässä. Yritys, jolle hän on lähettänyt laskunsa saattaa puolestaan odottaa omien laskujensa maksatuksia toisilta yrityksiltä.

Vaikka muutoksella on tarkoitus tukea erityisesti pieniä yrityksiä, uudistus koskee valtaosaa eli 90 prosenttia yrityksistä. Maksuperusteinen arvonlisävero koskee yli 510 000 yritystä, joiden liikevaihto jää alle puolen miljoonan.

Valtio menettää ensi vuonna 105 miljoonaa verotuloja, koska osa arvonlisäveroista siirtyy maksettavaksi seuraavalle vuodelle.

Suosittelemme