Hyppää sisältöön

Vieläkö muistat kalakalenterin? "Kala liikkuu ja käy pyydykseen" – perusteena kuun vaiheet

Jo vuosikymmeniä ilmestynyt kalakalenteri väittää kertovansa parhaat kalastuspäivät ja päivittäiset syöntiajat. Kalenteria laativa eläintieteen professori suhtautuu kalakalenterin uskottavuuteen huumorilla, mutta samaan hengenvetoon toteaa kuun vaiheilla olevan merkitystä kalojen aktiivisuuteen.

Kuva: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto.
Janne Ahjopalo

Kalakalenteri elää ja hengittää, vaikka Turun yliopiston eläintieteen professori Mikko Nikinmaa muistaa kalakalentereita olleen jo 1950-luvulla. Moni muistaa erityiset kalasymbolit ja virkkeen "Kala liikkuu ja käy pyydykseen".

Voisi kysyä, että tarvitaanko horoskooppia tai lottoa.

Mikko Nikinmaa

Nikinmaa vastaa nykyisestä Helsingin yliopiston almanakkatoimiston julkaisusta. Hän myöntää, ettei kalakalenteri ole puhtaasti tiedettä vaan sillä on lähinnä tieteellistä taustaa.

– Kuun vaiheet vaikuttavat ilmeisesti ihan oikeastikin kalan liikkeisiin. Uudenkuun ja täysikuun aikaan kalojen pitäisi olla aktiivisia. Kun vielä lämpötila on kalalle sopiva, ravinnontarve on suuri ja kala syö, uskoo professori.

Mikko Nikinmaa kuitenkin myöntää, että paikallisilla olosuhteilla ja säätilalla on suuri merkitys. Teoriassa ainakin parhaan kalasaaliin saisi kalastaja, joka tietää paikalliset olosuhteet, sään ja käyttää kalakalenteria.

– Voisi kysyä, että tarvitaanko horoskooppia tai lottoa. Kalakalenteri on pitkälti viihdettä, ja sillä on itseään ruokkiva tarkoitus. Jos kalenteri näyttää, että on hyvä syönti, silloin mennään kalaan ja saadaan enemmän saalista kuin ei lähdettäisi ollenkaan, miettii professori Nikinmaa.

Kokenut kalastaja tyrmää, mutta joillekin Raamattu

Ikänsä kalastanut nurmeslainen Kari Turunen ei kalakalenteriin usko.

– Paikallistuntemuksella, olosuhteilla ja säällä on suurin merkitys, eikä kalakalenterin povauksilla. Yleensä on uskottu, että sadesäällä kala söisi hyvin. Minusta taas sade päinvastoin heikentää syöntiä, sanoo Turunen.

Nurmeksen Kalamiesten kilpailuvastaavana työskentelevä Kari Turunen kuitenkin tietää kalastajia, joille kalakalenteri on "lähes Raamatun asemassa."

Vaikka kalakalenteri on ilmestynyt Suomessa jo vuosikymmeniä, Yliopiston almanakkatoimisto on julkaissut sen ensimmäisen kerran vuodelle 1997. Almanakkatoimistolla on muutamia asiakkaita, jotka ostavat vuosittain kalakalenterin ja painavat sitä myyntiin tai asiakaslahjoiksi.

– Valitettavasti emme voi antaa tarkempia tietoja asiakkaidemme painomääristä, mutta kyllä sitä suuret määrät joka tapauksessa painetaan, niin erillisenä kuin esimerkiksi taskukalenterien sivuilla, paljastaa toimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

Suosittelemme sinulle