Hyppää sisältöön

Ukkonen saattaa tehdä kodin elektroniikasta romua – apua saa vanhoista ja uusista konsteista

Perhe vietti rauhallista alkukesän iltaa, kun äkkiä välähti, jyrähti ja kotona olikin satojen eurojen edestä elektroniikkaromua. Maakaapelointi ei välttämättä suojaa ukkoselta, sanoo asiantuntija. Isoisän ajoilta oleva suojakeino on ottaa kaikki pistokkeet pois seinästä.

salamavälähtää maaseudulla
Kuva: Joni Rinta-Möykky
Jukka-Pekka Tyhtilä

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen asiantuntija Veli-Pekka Vitikka sanoo, että maahan upotetut sähkö-ja tietoliikennekaapelit eivät välttämättä anna turvaa ukkosta vastaan.

– Vaikka maakaapeli tulee taloon, hyvin usein löytyy pätkiä, joissa sähkö kulkee vielä ilmajohdoilla. Sieltä saattaa päästä sähköjännitteitä maakaapeliverkkoonkin. Toki maakaapeliverkko on ilmajohtoja turvallisempi.

– Kun salama iskee siitä muodostuu johtoon ylijännitettä. Salaman ei välttämättä tarvitse edes iskeä johtoon.

Ylijännitteeltä voi suojautua

Esimerkkiperheeltä rikkoutuivat iso älytelevisio, antennivahvistin, laajakaistan päätelaite sekä kaksi digiboksia. Perhe asuu haja-asutusalueella, jonne  on vedetty muutama vuosi sitten maakaapelit. Miten olisi pitänyt varautua?

– Haja-asutusalueilla on vielä olemassa ilmajohtoa ja juuri niiden kautta voi muodostua ylijännitettä maakaapeliverkkoonkin. Jos rakennukseen rakennetaan ylijännitesuojaus, se eliminoi vahingot.

Vitikan mukaan asia hoituu nykyään asennusmääräyksillä, jotka edellyttävät kiinteistöihin rakennettavaksi ylijännitesuojan.

– Jos rakennetaan haja-asutusalueella, joissa on ilmajohtoja. Vanhoilta kiinteistöiltä sitä ei vaadita.  

Jos vanhempia taloja halutaan turvata, oltiinpa maalla tai kaupungissa, sähköpääkeskukseen asennetaan ylijännitesuojat. Toinen ratkaisu on se perinteinen, sanoo Vitikka.

– Jos suojaa ei ole, kannattaa laitteet irrottaa verkosta, ottaa pistotulpat irti. Se on yksi tapa taata, ettei vaurioita tule.

Vitikan mukaan kiinteistöissä on nykyään huomattavasti enemmän  sähkölaitteita kuin menneinä vuosikymmeninä. 

Jos suojaa ei ole, kannattaa laitteet irrottaa verkosta, ottaa pistotulpat irti. Se on yksi tapa taata, ettei vaurioita tule.

–  Lämmityksen ohjaukset, ilmalämpöpumput, televisiot, kaikissa taloissa on paljon elektroniikkaa. Ne ovat hyvin herkkiä ylijännitteille ja vaurioita voi syntyä.

Jokaiseen omakotitalon pistorasiaan ei tarvitse asentaa yljännitesuojaa.

– Laitteet saadaan turvatuksi, kun asennetaan keskukseen. Toki suojaa saadaan parannetuksi, jos laitetaan suojia myös lähemmäksi pistorasioita.

Ratkaiseva asia on se, miten sähkö syötetään rakennukseen.

– Ilmajohto on avainsana, jos verkossa on ilmajohtoja. Silloin kannattaa ylijännitesuojausta miettiä. Se vaatii hyvän maadoituksen ja komponentit. Kun asennukset tehdään ohjeen mukaan, suojaus on varsin hyvä.   

Pelkkä pistorasiaan laitettava ylijännitesuoja ei Vitikan mukaan välttämättä ole riittävä, koska sieltä voi tulla suuria salamaniskun aiheuttamia jännitteitä.

Kerrostalojen osalta tilanne on  hieman erilainen. Kaupungeissa sähköt kulkevat yleensä maan alla.

– Ylijännitteet pääsevät purkautumaan ja laimenemaan maakaapeliverkoissa, harvemmin ne menevät huoneistoihin saakka. Toki mahdollista sekin on, mutta äärimmäisen harvinaista, sanoo tekninen asiantuntija Veli-Pekka Vitikka Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

_Kuvan lähde korjattu. Kuvan on ottanut Joni Rinta-Möykky./ J-P Tyhtilä 04.07.16  klo. 11.11. _

Suosittelemme sinulle